Praėjusią savaitę DELFI konferencijoje apie tai kalbėjo žemės ūkio ministras Bronius Markauskas. Jis sako, kad nėra tikras, jog ateityje šis sektorius išliks.

„Kvotų panaikinimo, kaip prieš keletą metų nutiko ir pieno sektoriuje, vienas iš tikslų atpiginti žaliavą. Naikinant pieno kvotas buvo viliamasi, kad gamyba augs, žaliava pigs.

Tačiau šios viltys nepasiteisino. Kalbant apie cukrinius runkelius, jau penkerius metus matome, kad supirkimo kaina mažėja ir vis daugiau ūkininkų traukiasi iš šios srities. Ar ateityje mūsų pramonė turės pakankamai žaliavos nesu tikras“, – sako B. Markauskas.

Ministerija prieš porą metų šiems augintojams pradėjo mokėti susietąją paramą. B. Markauskas sako, jog nėra tikras, kad cukrinių runkelių, kaip kultūros, patrauklumas ir toliau išliks, o mūsų perdirbėjams užteks žaliavos. Skaičiuojama, kad iš cukrašvendrių pagamintas cukrus ir ateityje bus pigesnis nei pagamintas iš runkelių.

„Deja, ES praktika jau parodė, kad kartais nepagalvoti sprendimai atsisuka kita puse ir tenka skirti pakankamai daug lėšų gelbėti žlungančius sektorius“, – sako B. Markauskas.

Lietuvoje cukrų gamina „Nordic Sugar Kėdainiai“ ir „Arvi cukrus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)