"Mano nuomone, yra mažai abejonių, kad tai politiškai motyvuoti veiksmai, bet, nepaisant to, turime tinkamai pasiruošti bet kokiems veiksmams", - BNS antradienio vakarą sakė eurokomisaras po diskusijos Europos Parlamente Strasbūre.

Rusija rugsėjį prekėms iš Lietuvos ir Lietuvos vežėjams įvedė griežtą prekių patikrą muitinėse, o šią savaitę visiškai sustabdė lietuviškų pieno produktų importą.

K. de Guctho teigimu, Rusijos veiksmai bus iškelti Ženevoje spalio 18 dieną rengiamame Pasaulio prekybos organizacijos Prekybos prekėmis tarybos posėdyje.

Posėdyje kalbėjęs Lietuvos užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius Rusijos veiksmus pavadino iššūkiu visai ES.

"Pradėta kampanija viešoje erdvėje prieš Lietuvos pieno produktus. Ir nežinome kas toliau, tokia padėtis negali būti toleruojama. Tai iššūkis visai Sąjungai. Solidarumas su Lietuva – mažiausiai ką Europa dabar gali ir privalo padaryti", - sakė V.Leškevičius.

Lietuvos europarlamentaras, buvęs valstybės vadovas Vytautas Landsbergis diskusijoje teigė, kad Rusija siekia sugriauti Lietuvos ekonomiką.

Vytautas Landsbergis
"Politinė Kremliaus ataka iš esmės yra siekis sugriauti mūsų ekonomiką ir tai yra iššūkis ES, iš jos laukiame atsako. Galime kalbėti ne tik apie Lietuvos sunkvežimius Rusijos pasienyje, bet ir apie nenormalią situaciją susidariusią Rusijos - ES pasienyje. Tie nuostoliai, kuriuos patiria Lietuvos importuotojai, yra ES nuostoliai", - sakė jis.

Liberalas Leonidas Donskis sakė, kad "niekam nekyla abejonių, kad tai kas vyksta dabar yra keršto akcija".

Europos liaudies partijos vardu kalbėjęs Europos Parlamento narys iš Vokietijos Daniel Caspary teigė, kad Rusija taip bando "torpeduoti" ES Rytų partnerystės politiką, todėl reikia bendro ES atsako.

Lietuvos Vyriausybė sako neatmetanti galimybės kreiptis į PPO, tačiau pabrėžia, kad toks žingsnis įmanomas tik kartu su Europos Komisija. Premjeras Algirdas Butkevičius ieškinį Rusijai PPO vadina kraštutine priemone.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (488)