Pelningai veikė 11, o nuostolius patyrė 3 bankų sektoriaus dalyviai. Pagrindinė bankų veikla – skolinimas – generavo ir didžiausias grynąsias pajamas.

„Lietuvoje bankų sektorius ir toliau dirba pelningai. Bankų pelnas augo didėjant pagrindinės veiklos pajamoms, gaunamoms iš skolinimo veiklos ir finansinių paslaugų“, – rašoma LB pranešime.

Grynosios palūkanų pajamos per metus padidėjo 5,7 proc. (6,3 mln. eurų) iki 117 mln. eurų, grynosios paslaugų ir komisinių pajamos – 4,4 proc. (2,3 mln. eurų) iki 55,6 mln. eurų.

Bankų administracinės išlaidos 2019 metų pirmąjį ketvirtį sudarė 80,6 mln. eurų – per metus jos padidėjo 3,9 proc. (3 mln. eurų) daugiausia dėl išaugusių personalo išlaidų.

2019 metų pirmojo ketvirčio pabaigoje bankų sektoriaus turtas sudarė 28,2 mlrd. eurų – per metus jis padidėjo 8,1 proc. (2,1 mlrd. eurų). Visi bankų įsipareigojimai šių metų pirmojo ketvirčio pabaigoje sudarė 26,3 mlrd. eurų – 11,1 proc. (2,6 mlrd. eurų) didesni nei prieš metus.

Šių metų pirmojo ketvirčio pabaigoje visi bankai vykdė jiems nustatytus kapitalo reikalavimus.

Pirmojo ketvirčio pabaigoje Lietuvoje buvo 7 bankai ir 8 užsienio bankų filialai. Tarp jų yra praėjusių metų pabaigoje iš Europos Centrinio Banko (ECB) gavę specializuoto banko licencijas trys bankai – „Mano bankas“, „Revolut Bank“ ir „European Merchant Bank“. „Luminor Bank“ ir „Citadele“ bankai pakeitė veiklos formą ir šiuo metu mūsų šalyje veikia kaip užsienio – Estijos ir Latvijos – bankų filialai.

„Šiemet pasikeitė Lietuvos bankininkystės paveikslas. Vienas naujas specializuotas bankas jau veikia persitvarkęs iš kredito unijos, du licencijas turintys specializuoti bankai klientams paslaugų kol kas neteikia, tačiau intensyviai ruošiasi veiklos pradžiai ir ilgainiui sudarys konkurenciją rinkoje“, – pranešime sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis.

Šiuo metu Lietuvos bankas kartu su ECB nagrinėja dar penkias paraiškas dėl banko licencijos gavimo, iš jų viena – dėl banko licencijos, kitos – dėl specializuoto banko licencijos. Besikreipiančių pareiškėjų verslo modeliai yra įvairūs – tiek vartotojų, tiek smulkiojo ir vidutinio verslo finansavimu norinčios užsiimti įstaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)