„Lietuvos bankų asociacija atidžiai stebi situaciją. Mūsų vertinimu, banko klientams Lietuvoje pagrindo nerimauti nėra, paslaugos teikiamos kaip įprastai. Pokyčiai grupės vadovybėje Stokholme rodo, kad situacija yra sprendžiama“, – atsakyme Eltai nurodė Lietuvos bankų asociacija.

Asociacija taip pat pridūrė, kad pinigų plovimo skandalai visam bankų ir finansų sektoriui yra apmaudus bei reputacijai žalingas dalykas, tačiau tuo pat metu tai yra būdas pasitikrinti visos finansų sistemos atsparumą.

ELTA primena, kad ketvirtadienį B. Bonnesen buvo atleista iš Švedijos finansų grupės „Swedbank“ prezidentės ir vykdomosios direktorės pareigų. Įtariama, kad „Swedbank“ vadovybė iš anksto žinojo apie artėjantį pranešimo žiniasklaidoje dėl galimo banko įtraukimo į pinigų plovimo schemas paskelbimą bei informavo apie tai akcininkus, kad būtų minimizuoti jų nuostoliai dėl galimo akcijų nuvertėjimo.

„Swedbank“ padalinys Lietuvoje Eltą taip pat informavo, kad B. Bonnesen atleidimas banko veiklai Lietuvoje įtakos nedaro, ir jis toliau veiks kaip įprasta.

Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis komentare Eltai taip pat sakė, kad bankas veikia stabiliai, vykdo visus normatyvus su didele kapitalo atsarga.

Ketvirtadienį numatytas „Swedbank“ metinis visuotinis akcininkų susirinkimas. Išvakarėse Švedijos kovos su ekonominiais nusikaltimų tarnyba „Swedbank“ centrinėje būstinėje Stokholme atliko kratą, siekdama išsiaiškinti, ar banko akcininkai gaudavo vidaus informaciją neteisėtais būdais.

Šio mėnesio viduryje naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad SVT, remdamasi „Swedbank“ 2018 metų vidaus ataskaita, įvardijo didelę sumą. Per šiame banke atidarytas sąskaitas 2007-2015 metais galėjo būti pervesta apie 95 mlrd. kronų (9 mlrd. eurų) įtartinų lėšų. Šią savaitę buvo atskleista naujos informacijos, kad „Swedbank“ teikė klaidingus duomenis JAV valdžios institucijoms, kurios buvo pateikusios užklausimų dėl „Panamos bylos“ tyrimų.

Įtariama, kad tarp tokių mokėjimų gavėjų galėjo būti JAV Donaldo Trumpo rinkimų štabo buvęs vadovas Paulas Manafortas, vėliau nuteistas už machinacijas, bankų apgaudinėjimą, neteisėtą lobizmą ir spaudimą liudytojams. Taip pat skelbiama, kad tarp „Swedbank“ klientų, sulaukusių įtartinų sumų, buvo ir Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)