Centrinės šalies finansų įstaigos pranešime teigiama, kad esant aukštai infliacijai TVF ragina Lietuvą taikyti tikslines paramos priemones socialiai jautriausioms visuomenės grupėms, vykdyti į ekonomikos potencialo didinimą nukreiptas reformas ir svarstyti papildomus tvarius pajamų šaltinius.

„Lietuvos ekonomika išlaiko atsparumą daugialypių sukrėtimų akivaizdoje ir šiais metais augs sparčiau, nei tikėtasi. TVF vertinimu, gerą rezultatą lemia turima fiskalinė erdvė, leidžianti veiksmingai reaguoti į kylančius sukrėtimus, darbo rinkos lankstumas ir spartus ekonomikos augimas iki rusijos karo prieš Ukrainą pradžios“, – teigiama Lietuvos banko pranešime.

Anot LB, TVF įspėjo, kad kitąmet Lietuvos fiskalinė politika turi būti subalansuota, kad paremtų lėtėjantį ekonomikos augimą ir prisidėtų prie makroekonominio ir finansinio stabilumo palaikymo, tačiau kartu nesudarytų papildomo infliacinio spaudimo.

Be to, TVF teigiamai įvertino Vyriausybės parengtas energijos kainų suvaldymo priemones, esą jos sušvelnino neigiamą įtaką ekonomikai ir namų ūkiams. Vis tik TVF pažymėjo, kad priemonių našta biudžetui yra didelė, todėl siūlo ateityje jas pakeisti tikslingesnėmis.

TVF taip pat paragino gerinti viešųjų išlaidų kokybę ir ieškoti papildomų biudžeto pajamų šaltinių, plečiant mokestinę bazę per nekilnojamojo turto ir taršos mokesčius bei mažinti mokestinių lengvatų skaičių. Institucijos teigimu, tokių pokyčių reikia, kad būtų galima toliau didinti išlaidas socialinei apsaugai, investuoti į atsinaujinančią energetiką ir spręsti struktūrines problemas.

TVF delegacija Lietuvoje viešėjo lapkričio 15–21 dienomis, susitiko su LB vadovais, Finansų ministerijos ir kitų valstybės institucijų bei privačiojo sektoriaus atstovais.

Lietuva TVF nare yra nuo 1992 m. Fondui priklauso dar 189 valstybės.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją