Lietuvos bankas komerciniams šalies bankams ir toliau taikys nulines palūkanų normas už Lietuvos banke laikomas privalomąsias atsargas litais. Kaip ir iki šiol, palūkanos nebus mokamos ir už atsargų perviršį.

Atnaujintose Kredito įstaigų privalomųjų atsargų taisyklėse numatyta, kad, apskaičiuojant atlyginimą už privalomąsias atsargas, naudojama didesnė iš šių reikšmių: Europos Centrinio Banko taikoma palūkanų norma už naudojimąsi indėlių galimybe arba 0 proc. Šiuo metu būtent 0 proc. yra didesnė reikšmė.

Sprendimu nekeisti palūkanų normos už bankų atsargų litais perviršį siekiama tų pačių tikslų kaip ir atnaujintais terminuotųjų indėlių aukcionais: mažinamos bankų paskatos keisti į eurus perteklines lėšas litais, susidariusias dėl laikino nacionalinių grynųjų pinigų kiekio apyvartoje mažėjimo prieš euro įvedimą, taip išvengiant staigių Lietuvos banko užsienio atsargų svyravimų ir priverstinio dalies investicijų pardavimo dėl laikinų grynųjų pinigų kiekio pokyčių.

Lietuvos bankas stebės perteklinių atsargų pokyčius ir prireikus gali keisti už bankų atsargų perviršį mokamų palūkanų normą, terminuotųjų indėlių aukcionų sąlygas ir (arba) nustatyti perteklinių atsargų, už kurias bus taikomos nulinės palūkanų normos, limitus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)