Tai reiškia, kad įmonė nebegalės teikti kreditų. Vartojimo kreditus iš UAB „4finance“ anksčiau gavę asmenys turės juos grąžinti sutartyse numatytomis sąlygomis.

Vytautas Valvonis
„Griežčiausią įstatymuose nustatytą sankciją pritaikėme už nevienkartinius teisės aktų pažeidimus ir nepaisymą priežiūros institucijos ne sykį išsakytų nurodymų juos pašalinti. Didžiausio greitųjų kreditų rinkos dalyvio neatsakingas skolinimas nesilaikant teisės aktų reikalavimų yra nepateisinamas. Teisės aktų pažeidimai griauna pasitikėjimą finansų sistema, jos dalyviais, todėl nebuvo ir nebus toleruojami ateityje“, – pranešime sako Vytautas Valvonis, Lietuvos banko (LB) Priežiūros tarnybos direktorius.

Pasak pranešimo, 2015 m. atliktas UAB „4finance“ inspektavimas dar kartą patvirtino, kad ši įmonė nesilaikė vartojimo kredito teikėjo pareigos – skolinti atsakingai, laikantis teisės aktų reikalavimų, todėl vartojimo kreditai buvo teikiami asmenims, kuriems jie neturėjo būti suteikti, jeigu įmonė būtų vadovavusis teisės aktų reikalavimais.

UAB „4finance“ išbraukus iš viešojo vartojimo kredito davėjų sąrašo, vartojimo kreditų gavėjų padėtis nesikeičia, nes jų sudarytos vartojimo kredito sutartys ir toliau galioja.

Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijos prezidentą Liutaurą Valicką žinia apie LB sprendimą užklupo netikėtai.

„Niekaip nepakomentuočiau. Dar tokios informacijos neturiu. Iš kur jūs tokią informaciją turite?“, – paprašytas komentaro sakė jis.

Asociacijos prezidentas teigė, kad pirmiausia turėtų susipažinti su bendrovės ir LB pozicija, tuomet galėtų ką nors pakomentuoti.

„Mums atrodė, kad apskritai mažai pažeidimų yra fiksuojama, bet kaip ten yra iš tikrųjų LB tegul pasakoja“, – kalbėjo L. Valickas.

Su UAB „4finance“ atstovais susisiekti nepavyko.

LB pranešime rašoma, kad UAB „4finance“ turi teisę baigti vykdyti galiojančias vartojimo kredito sutartis, o kredito gavėjams lieka pareiga grąžinti jiems suteiktus vartojimo kreditus, toliau mokėti įmokas sutartyse numatytomis sąlygomis bei tvarka ir vykdyti kitus iš vartojimo kredito sutarties kylančius įsipareigojimus.

Be to, kredito turėtojams verta žinoti, kad jų prašymu UAB „4finance“ gali atlikti galiojančių vartojimo kredito sutarčių pakeitimus (keisti įmokų mokėjimo grafiką, vartojimo kredito grąžinimo datą ir pan.), išskyrus pakeitimus, kurie nulemtų jau suteiktos vartojimo kredito sumos padidinimą – vartojimo kredito suma negali būti padidinta. Įmonė neturi teisės sudaryti naujų vartojimo kredito sutarčių ir tuo atveju, jeigu vartotojas jau yra pateikęs įmonei prašymą dėl vartojimo kredito suteikimo.

Lietuvos banko Priežiūros tarnybos nustatyti nevienkartiniai pažeidimai rodo, kad UAB „4finance“ sistemingai nesilaiko Vartojimo kredito įstatyme nustatytų reikalavimų, todėl jai ne sykį taikytos poveikio priemonės.

Dar 2012 m. Lietuvos bankas įspėjo UAB „4finance“, kad ji pažeidė minėto įstatymo reikalavimus ir nepaisė jame įtvirtinto atsakingojo skolinimo principo. 2013 m. Lietuvos bankas skyrė 15 500 litų (4 489 eurų) baudą šiai įmonei už tai, kad ji nesivadovavo atsakingojo skolinimo principu ir netinkamai įvertino kredito gavėjo mokumą.

ietuvos bankas gavo pareiškimą, kad UAB „4finance“ suteikė vartojimo kreditą profesinėje mokykloje besimokančiam ir pajamų negaunančiam pareiškėjo anūkui galimai neįvertinusi jo mokumo. Lietuvos bankas ištyrė šį atvejį ir nustatė, kad UAB „4finance“ nepatikrino, ar kredito gavėjas gauna tvarių pajamų ir ar grąžinama paskolų suma neviršys 40 proc. jo pajamų.

Tas sprendimas buvo apskųstas, ir po bylinėjimosi 2015 m. rugsėjo 30 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas patvirtino, kad įmonė nubausta pagrįstai.

Be to, 2015 m. rugpjūčio mėn. Lietuvos banko valdyba, remdamasi Administracinių teisės pažeidimų kodekso nuostatomis, skyrė UAB „4finance“ vadovui 3 620 eurų baudą už tai, kad jo vadovaujama įmonė Lietuvos bankui laiku nepateikė informacijos, reikalingos įmonės inspektavimui atlikti. Ši informacija būtina Lietuvos bankui visapusiškai ištirti, ar įmonė tinkamai įvertina klientų mokumą ir laikosi atsakingojo skolinimo principų, t. y. ar kreditai suteikiami tiems, kurie turi tvarių pajamų ir yra pajėgūs juos grąžinti, ar, suteikiant naujas paskolas, tinkamai įvertinami jau turimi įsipareigojimai, ar atsižvelgiama į potencialaus skolininko kredito istoriją ir pan. Pirmos instancijos teismas, išnagrinėjęs UAB „4finance“ vadovo skundą, pasisakė, kad nėra pagrindo panaikinti skundžiamą Lietuvos banko valdybos nutarimą ar jį pakeisti skunde nurodytais motyvais.

2015 m. trijų ketvirčių duomenimis, UAB „4finance“ užima didžiausią dalį (37,8 proc.) vartojimo kredito rinkos pagal suteiktų vartojimo kreditų sumą (išskyrus susietojo vartojimo kredito sutartis).

Įmonė per Latvijos bendrovę priklauso tarptautinei finansinei grupei „4finance Holding S.A.“, kuri registruota Liuksemburge. UAB „4finance“ yra Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijos narė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (679)