„Niekada netoleravome ir netoleruosime pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos pažeidimų finansų sektoriuje. Bendradarbiaudami su tarptautiniais pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos ekspertais, identifikavome priemones, kurios padeda efektyviau valdyti šias rizikas, ir jau įgyvendinome daugumą rekomendacijų - sustiprinome pinigų plovimo prevencijos pajėgas, diegiame išmaniąsias priemones, konsultuojame finansų rinkos dalyvius“, - sako Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis.

Naujausioje Moneyval ataskaitoje atsižvelgta į Lietuvos institucijų pažangą stiprinant priemones, skirtas kovai su nusikalstamumu. Ekspertai teigiamai įvertino Lietuvos banko kontrolę licencijuojant finansų rinkos dalyvius, siekiant užkardyti kelią nusikaltėliams įsigyti ar valdyti finansų įstaigas. Taip pat išskirtas Lietuvos banko ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos bendradarbiavimas inspektuojant finansų rinkos dalyvius ir keičiantis informacija.

Stiprindamas pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevenciją ir šios rizikos valdymą šalies finansų įstaigose, Lietuvos bankas šiemet įsteigė Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos skyrių. Be to, finansų rinkos dalyviams dar pernai buvo surengti mokymai pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos temomis, o Lietuvos banko interneto svetainėje pradėtos skelbti ir nuolat atnaujinamos konsultacijos finansų įstaigoms klausimų ir atsakymų forma.

Šalies finansų sektoriuje gausėjant elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų, stiprinama šių finansų įstaigų priežiūra - įsteigtas Elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų priežiūros skyrius. Lietuvos bankas vertins elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo rizikų valdymo pažangą, atsižvelgdamas į naujas ataskaitas, kurias šios įstaigos dar šiais metais privalės pradėti teikti priežiūros institucijai.

Europos Tarybos ekspertų ataskaitoje Lietuvos bankui pateiktos rekomendacijos užtikrinti, kad sankcijos, taikomos finansų įstaigoms, būtų efektyvios ir proporcingos pažeidimų reikšmingumui.

„Pažeidimus pinigų plovimo prevencijos srityje vertiname itin principingai. Tą įrodo ir praėjusių metų atvejis, kai vienai elektroninių pinigų įstaigai ir jos vadovui už pažeidimus skirtos baudos, kurių suma viršijo milijoną eurų“, - sako V. Valvonis.

Tobulindamas pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo rizikos kontrolę, Lietuvos bankas ir toliau investuos į šiuolaikines IT priemones, kad galėtų efektyviau analizuoti turimus duomenis apie finansų įstaigų pinigų plovimo riziką, o prireikus kuo anksčiau imtis priemonių nusikalstamoms veikloms užkardyti. Patvirtinus naujas elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų ataskaitas, bus pradėtos kurti šių duomenų analizės priemonės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)