„Šiuo metu Lietuvoje vis dar trūksta koordinuoto požiūrio į finansinio ir ekonominio raštingumo didinimo klausimus ir aiškios lyderystės. Rūpindamasis Lietuvos gyventojų gerove ir siekdamas kurti vertę visuomenei, Lietuvos bankas įkūrė Finansinio raštingumo centrą.

Šis centras sieks, kad vartotojai priimtų racionalius finansinius sprendimus, žinotų finansinių paslaugų alternatyvas ir rinktųsi paslaugas palyginę kelis finansų rinkos dalyvius. Didelį dėmesį Finansinio raštingumo centras skirs ir prevencijai, siekiant didinti atsparumą augančiam finansiniam sukčiavimui“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Simonas Krėpšta.

Anot jo, aukštas finansinio ir ekonominio raštingumo lygis – gerai funkcionuojančios valstybės pamatas. Todėl bus siekiama, kad augtų gyventojų supratimas ir apie viešuosius finansus, didėtų sąmoningumas dėl mokamų mokesčių įtakos valstybei ir asmeniniams finansams.

FRC vadovauja socialinių mokslų daktarė Viktorija Dičpinigaitienė, centriniame banke dirbanti nuo 2019 metų. Ji daug metų paskyrė gilinimuisi į pensijų ir asmeninių finansų sritį, o savo kasdieniu prioritetu laiko vertės kūrimą visuomenei.

„Darbus Finansinio raštingumo centre jau pradėjome. Vienas pirmiausių – įvertinti mūsų šalyje vykstančius finansinio raštingumo lygio pokyčius, identifikuoti tūnančias spragas. Sieksime, kad Lietuvoje gyventojai lengvai rastų nepriklausomą, objektyvią ir suprantamą informaciją apie finansinius produktus, būtų atsparūs sukčių atakoms ir suvoktų ekonominių procesų įtaką priimamiems kasdieniniams sprendimams.

Taip pat tikimės, kad partnerystė ir bendri projektai su kitomis institucijomis bei organizacijomis leis nuveikti reikšmingus darbus, kurie vestų teigiamo pokyčio link“, – sako Lietuvos banko Finansinio raštingumo centro vadovė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją