Nuo šiol bankai tarpbankinius mokėjimus atlieka SEPA reikalavimams pritaikytoje naujoje Lietuvos banko valdomoje sistemoje SEPA-MMS ir kitose europinėse mokėjimo sistemose.

„Visi bankai gyventojų, įmonių ir institucijų pateiktus pirmuosius tarpbankinius atsiskaitymus pagal SEPA reikalavimus šiandien atliko sėkmingai", - sako Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus viršininkas Tomas Karpavičius.

Pasak jo, visi pagrindiniai bankai daliai įmonių ir įstaigų, kurioms dar reikia papildomo laiko pasirengti savo sistemose naudoti SEPA mokėjimų pranešimo formatą ISO 20022 XML, siūlo seno formato mokėjimų pavertimo į SEPA formato mokėjimus paslaugas ir taip padeda užtikrinti sklandų mokėjimų vykdymą.

Gyventojai internetinės bankininkystės sistemose jau gali matyti pasikeitusias mokėjimo nurodymo formas, todėl atlikdami pirmuosius šių metų mokėjimus jie turėtų peržiūrėti banko individualiai ar internetiniame puslapyje pateiktą informaciją apie mokėjimo formos pokyčius ir rekomendacijas, kaip ją tinkamai užpildyti", - sako T. Karpavičius.

Gyventojams rekomenduojama pasitikrinti ir internetinės bankininkystės sistemoje susikurtus periodinių mokėjimų ruošinius, nes juos gali prireikti pataisyti. Apie pasikeitimus perėjus prie SEPA ir pildant pakitusią mokėjimo formą galima sužinoti iš Lietuvos banko parengto filmuko, rodomo internete.

Lietuvos bankas ir kiti mūsų šalyje veikiantys mokėjimo paslaugų teikėjai susitarė sudaryti galimybę atliekant SEPA kredito pervedimus naudoti lietuviškas raides.

Mokėjimo paslaugų teikėjų, sudarančių galimybę savo klientams siųsti ir gauti mokėjimus lietuviškais rašmenimis, sąrašas skelbiamas viešai. Lėšų gavėjai, kurių sąskaita yra atidaryta pas mokėjimo paslaugų teikėją, neprisijungusį prie tokio susitarimo, gaus tik lotyniškais simboliais pateiktą informaciją.

Lietuva prisijungė prie SEPA erdvės 2016 m. sausio 1 d. Perėjimas prie SEPA yra antras svarbus su atsiskaitymais susijęs žingsnis Lietuvai įsitraukiant į bendrą mokėjimų rinką Europoje.

Šiuo metu SEPA apima visas ES priklausančias šalis, taip pat Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną, Šveicariją, San Mariną ir Monaką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)