3 mln. 181 tūkst. eurų – tiek kompensacinio atlyginimo už praėjusius metus bus paskirstyta Lietuvos autoriams, atlikėjams, fonogramų ir audiovizualinių kūrinių gamintojams. Tai beveik 316 tūkst. Eur daugiau nei buvo paskirstyta pernai, praneša AGATA.

Kompensacinis atlyginimas surinktas už garso laikmenas ir įrenginius bus paskirstytas autoriams, atlikėjams ir fonogramų gamintojams (po 637 tūkst. 485 Eur). Kompensacinis atlyginimas už audiovizualines laikmenas ir įrenginius bus paskirstytas autoriams, aktoriams ir audiovizualinių kūrinių gamintojams (po 403 tūkst. 995 Eur).

Praėjusiais metais AGATA drauge su LATGA ir “Infobalt” pasirašė bendradarbiavimo sutartį ir parengė įstatymo projektą, kuriame pakoreguota kompensacinio atlyginimo mokėjimo tvarka. Pataisos buvo patvirtintos Seime ir įsigaliojo nuo šių metų pradžios.

„Iš sąrašo išbraukėme nebenaudojamas laikmenas ir jį papildėme šiuo metu populiariomis didelės talpos laikmenomis. Iš to ilgalaikėje perspektyvoje naudos turės ir vartotojai, ir kūrėjai“, – teigė Agnė Masalskytė, AGATA direktorė.

Kompensacinis arba tuščios laikmenos atlyginimas yra surenkamas iš tuščių laikmenų ir įrenginių pardavėjų, kaip kompensacija už legaliai į laikmenas ar įrenginius asmeniniais tikslais kopijuojamas fonogramas ir audiovizualinius kūrinius. Šiuo metu kompensacinio atlyginimo mokėtojų skaičius yra 217, t.y. 18 proc. daugiau nei pernai.

Ypač išaugo susigrąžinusių kompensacinį atlyginimą skaičius. 2015 m. sugrąžintas kompensacinis atlyginimas yra 285 tūkst. Eur, t.y. trigubai daugiau nei 2014 m. AGATA sulaukė 74 prašymų sugrąžinti kompensacinį atlyginimą už 2015 m. (3 prašymus pateikė neįgalūs asmenys, 24 prašymai gauti dėl profesinėms reikmėms naudojamų laikmenų ir įrenginių ir 47 – dėl atlyginimo už išvežtas tuščias laikmenas ir įrenginius sugrąžinimo.)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)