E. Ganne 2018 m. lapkritį išleido studiją „Ar blokų grandinė gali sukelti revoliuciją tarptautinėje prekyboje“. Kitą savaitę „Blockchain Centre Vilnius“ metinėje konferencijoje Pasaulio Prekybos organizacijos atstovė skaitys pranešimą apie naujųjų technologijų ateitį po kriptovaliutų burbulo sprogimo ir pritaikymo galimybes tarptautinėje prekyboje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pasak jos, blokų grandinės (arba blockchain) technologija ateitį turi, o varžybos dėl jos praktinio panaudojimo ir pritaikymo jau prasidėjo.

PPO generalinio direktoriaus kabinete dirbusi ir strateginiais prekybos politikos klausimais patarinėjusi moteris, kalbėdama apie savo naujausią knygą, akcentuoja, kad blokų grandinės technologijos gali stipriai pakeisti tarptautinę prekybą.

Blockchain technologija gali palengvinti produktų stebėjimą atskirose tiekimo grandinėse, identifikuoti klaidas, jų atsiradimo priežastis. Svarbi dalis yra kova su sukčiavimu. Technologijos ateityje palengvins patį prekybos procesą, leisdamos tiekimo grandinėje veikiančioms atskiroms šalims veikti kartu, užtikrinti skaidrumą, gerinti koordinavimą ir saugumą. Labai komplikuota tarptautinės prekybos dalis yra pervedimai, ypač, kai tiekimo grandinėje yra dalyviai iš skirtingų valstybių ir vieni kitais nepasitiki. Blockchain technologijos pagrindu jau dabar sukurti prototipai tokioms problemoms spręsti.

E. Ganne tarptautinė patirtis neapsiriboja Pasaulio prekybos organizacija. Ji yra dirbusi OECD, taip pat Pasaulio banko projekte, konsultavo daugelio šalių vyriausybes ir verslus tarptautinės prekybos ir investicijų klausimais. Jos įdirbis atskirais prekybos politikos klausimais įspūdingas – nuo prekybos prekėmis ir paslaugomis iki intelektinės nuosavybės aspektų bei prekybos optimizavimo klausimų (muitinės, pasienio procedūros, biurokratijos mažinimas).

Kalbėdama apie naujųjų technologijų galimybes garsi ekspertė pabrėžia, kad vienas pagrindinių pritaikymo objektų bus finansai ir tarptautiniai atsiskaitymai. Šiandien jau yra įvairių platformų, kurios leidžia atsiskaitymo už prekes procesą organizuoti paprasčiau, bet dar labai daug biurokratijos.

Pasak jos, optimizuojant procesus, technologijų pagrindu naikinant atskirtį tarp įvairių prekybos pervedimų dalyvių, blokų grandinė gali kilstelėti pačios prekybos globalizaciją į aukštesnį lygmenį.
Kaip internetas jau skaitmenizavo komunikaciją, leido koordinuoti skirtingus gamybos etapus nuotoliniu būdu, taip blokų grandinė gali supaprastinti atsiskaitymus.

Pasak p. Ganne, blokų grandinė, kuri dažnai apibūdinama, kaip „vertės internetas“, visų pirma yra „pervedimų internetas“.

Blokų grandinės technologijos pritaikymas pasaulinėje prekyboje

Naujųjų technologijų entuziastai žino, kad blockchain jau naudojamas praktiškai, pavyzdžiui, norint sekti produktus tiekimo grandinėse. Šiuo metu varžybos dėl pritaikymo yra prasidėję, testuojami įvairūs prototipai. Tai ypač pastebima, kai kalbame apie procedūras valstybių pasieniuose. Šios procedūros yra esminės tarptautinėje prekyboje.

Reikėtų pabrėžti, kad blockchain gali palengvinti, supaprastinti tarptautinę prekybą tik tuo atveju, jei išimtinai visi prekybos etapai bus skaitmenizuoti: nuo finansų, logistikos, iki procedūrų pasienyje. Būtina pasirūpinti, kad įvairūs tarptautinės prekybos dalyviai bendradarbiautų tarpusavyje – tai pagrindinis Pasaulio prekybos organizacijos uždavinys. Inicijuodama dialogą ir skatindama sinergiją PPO subūrė atstovus iš privataus sektoriaus, valstybės pareigūnus ir tarptautinių organizacijų atstovus, dirbančius su blockchain pritaikymo sprendimais. Tą dialogą organizacija planuoja tęsti.

Technologijų ateitis po ICO burbulo

Praėjusiais metais sprogusį ICO burbulą PPO vyriausioji analitikė vadina per didelių lūkesčių, kurias sukėlė blockchain technologijų atsiradimas, pasekmėmis. Pasaulinė tyrimų ir konsultacijų bendrovė „Gartner“ tai vadina „neracionalaus energingumo“ stadija, kuri tipiška naujųjų technologijų iškilimo ciklui. Netrukus bus žengiama į antrąjį ciklą, kuriam būdingos labiau tikslingos investicijos ir sėkmingų modelių atsiradimas.

Pasak E. Ganne, tai jau pastebima būtent tarptautinėje prekyboje. Per pastaruosius keletą mėnesių svarbūs projektai perėjo nuo projektavimo ir bandymų stadijos į komercinio įgyvendinimo stadiją. Tokios platformos, kaip We.trade, Voltron ir kt. pradeda realias operacijas, o kol technologijos pateisins lūkesčius ir pasieks savo pilną potencialą, laukia ne vienas iššūkis. Svarbu bus sukurti palankią reguliacinę aplinką, išspręsti sąveikos problemas. Didieji iššūkiai kalbant apie reguliavimą, susiję su blokų grandinės pervedimų teisinių statusu, e-dokumentų tvirtinimu ir pan.

Pasak ekspertės, reikės daugiau koordinacijos tarp privataus sektoriaus ir reguliatorių.

Pasaulio prekybos organizacijos vyriausioji analitikė kitą savaitę viešės Lietuvoje. Pranešimą apie blokų grandinės technologijos ateitį ir pritaikymą tarptautinėje prekyboje ji skaitys „Blockchain centre Vilnius“ metinėje konferencijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)