Ji sutapo su infliacija, apskaičiuota pagal vartotojų kainų indeksą (VKI).

DELFI primena, kad pirmadienį Statistikos departamentas paskelbė, kad šių metų balandį, lyginant su kovu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,5 proc., o palyginti su praėjusių metų balandžiu - 1 proc. Tačiau į šią statistika patenka ne visi duomenys apie kainas.

2016 metų balandį metinė (lyginant su 2015 metų balandžiu) infliacija, apskaičiuota pagal SVKI, sudarė 0,8 proc. ir buvo 0,2 procentinio punkto mažesnė už infliaciją, apskaičiuotą pagal VKI.

Reikia atkreipti dėmesį, kad metinė infliacija, kuri balandį buvo 0,8 proc. ir vidutinė metinė infliacija (–0,1 proc.) yra du skirtingi dalykai.

Vidutinė metinė infliacija apskaičiuojama lyginant 12 praėjusių mėnesių su dar anksčiau praėjusiais 12 mėnesių. Taip prieš tai buvusių metų vidutinės kainos lyginamos su dar ankstesnių metų vidutinėmis kainomis.

Kai tiesiog metinė infliacija apskaičiuojama ataskaitinį mėnesį, pavyzdžiui, balandį, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu.

Skaičiuojant pagal SVKI, 2016 metų balandį, palyginti su kovu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,7 proc. Pagal VKI apskaičiuotas mėnesinis kainų padidėjimas sudarė 0,5 proc.

Įtaka bendram vartotojų kainų pokyčiui priklauso ne tik nuo produkto kainų pokyčio dydžio, bet ir nuo to, koks yra išlaidų šiam produktui įsigyti lyginamasis svoris bendrose vartojimo išlaidose.

Dėl SVKI laiko eilučių, palyginti su nauju indekso 2015 metų baziniu laikotarpiu

Statistikos departamentas praneša, kad įgyvendindamas 2015 metų lapkričio 11 dienos Komisijos Reglamentą (ES), kuriuo iš dalies keičiamas Reglamentas (EB), nustatantis išsamias Tarybos reglamento (EB) įgyvendinimo taisykles, reglamentuojančias suderinto vartotojų kainų indekso bendrąjį indekso bazinį laikotarpį, departamentas perskaičiavo SVKI laiko eilutes pagal naują indekso 2015 metų bazinį laikotarpį, taip pat perklasifikavo kai kuriuos produktus pagal detalesnį COICOP 5 lygmenį.

Perskaičiuotų laiko eilučių derinimas su ES statistikos tarnyba (Eurostatu) yra baigtas. Revizuotos Lietuvos SVKI ir pagal jį apskaičiuotų kainų pokyčių laiko eilutės bus paskelbtos Oficialiosios statistikos portalo Rodiklių duomenų bazėje bei Eurostato duomenų bazėje vienu metu – gegužės 18 dieną.

SVKI ir VKI skirtumai

Kaip aiškina Statistikos departamentas, SVKI naudojamas infliacijai ES matuoti ir tarptautiniams palyginimams, Europos vartotojų kainų indeksui (apimamos 28 ES valstybės narės), pinigų sąjungos vartotojų kainų indeksui (apimama 19 ES valstybių narių, priklausančių euro zonai: Airija, Austrija, Belgija, Estija, Graikija, Ispanija, Italija, Kipras, Latvija, Lietuva, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Slovakija, Slovėnija, Suomija, Vokietija) ir Europos ekonominės erdvės vartotojų kainų indeksui (apimamos 28 ES valstybės narės, Islandija ir Norvegija) skaičiuoti.

Šalies atitiktis sutarties dėl ES veikimo 140 straipsnyje nustatytam kainų stabilumo kriterijui vertinama atsižvelgiant į infliacijos lygį, apskaičiuotą pagal SVKI.

VKI reikalingas infliacijos lygiui šalyje matuoti. Tai pagrindinė indeksavimo priemonė.

SVKI, be šalies nuolatinių gyventojų vartojimo išlaidų, apima nuolat šalyje negyvenančių asmenų ir lankytojų iš užsienio išlaidas šalies ekonominėje teritorijoje. VKI aprėpia tik šalies nuolatinių gyventojų vartojimo išlaidas šalies ekonominėje teritorijoje. SVKI neapima namų ūkių išlaidų azartiniams lošimams ir finansinio tarpininkavimo paslaugoms, VKI šias išlaidas apima.

Svoriai. Dėl skirtingos vartojimo išlaidų aprėpties skiriasi SVKI ir VKI skaičiavimo svorių sistemos. Tai yra pagrindinis veiksnys, darantis įtaką skirtumui tarp SVKI ir VKI reikšmių.

VKI skaičiuoti naudojamas COICOP klasifikatorius. COICOP/HICP klasifikatorius yra pritaikytas skaičiuoti SVKI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)