„Nepaisant vis dažniau pasigirstančių perspėjimų apie besiartinančią krizę, ekonomika Lietuvoje kol kas stiebiasi į viršų, - sako „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, - jei imsime situciją su įmonių bankrotais visoje Vidurio ir Rytų Europoje, tai šiame regione 2018 m. metais įmonės bankrutavo 7,0 proc. mažiau nei užpernai ir pagal šį rodiklį aplenkė Vakarų Europą, kur bankrutuojančiųjų pernai užderėjo daugiau nei 2017-aisiais. “

Tiesa, senojoje Europoje bankrotų padaugėjo kol kas tik 0,3 proc., o pagrindinis variklis buvo Skandinavijos šalys. Lietuvių pamėgtoje Norvegijoje kompanijų, pernai metais nutarusių pasitraukti iš rinkos, lyginant su užpernai, padaugėjo 9,9 proc., Danijoje – 12,1 proc., Švedijoje –13,2 proc., o Suomijoje – net 17,3 proc. Savo indėlį įnešė ir Šveicarija (bankrotų pagausėjo 2,9 proc.) bei Liuksemburgas (+27,8 proc.).

Vėstanti pasaulinė ekonomika jau stabdo ir iki šiol fiksuotą bankrotų mažėjimą didžiosiose Europos Sąjungos valstybėse. Vokietijoje baltą vėliavą iškėlusių kompanijų pernai sumažėjo 3,6 proc., kai 2017 m. šis rodiklis siekė 6,6 proc., o 2016 m. – 7,0 proc. Vokietijos ekonomikos augimas pernai metais sudarė tik 1,4 proc., kai 2017-aisiais jis buvo 2,2 proc.

Prancūzijoje 2018-aisiais įmonių, išeinančių iš rinkos, sumažėjo tik 1,2 proc., Italijoje – 2,9 proc. Didžiojoje Britanijoje, išgyvenančioje Brexitą, verslų, patyrusių bankrotą padaugėjo 1,4 proc.

Aplenkė senąją Europą

Rytų ir Vidurio Europoje bankrotų skaičiai tirpo kur kas didesniais tempais. Septynios šalys, kur bankrotų mažėjo, sugebėjo atsverti šešias regiono valstybes, kuriose verslą baigusių kompanijų 2018 m. padaugėjo.

Čekijoje rinką paliekančių įmonių pernai sumažėjo 42,4 proc., Slovakijoje – 29,7 proc., o Lietuvoje naujausiais duomenimis irgi tiek pat – 29,7 proc. „Mūsų šalies rezultatas ypač džiugus, nes nuo 2012 m. fiksavome tik bankrotų skaičiaus augimą, - sako bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, - šį kartą pavyko aplenkti ir visus kaimynus: Latvijoje bankrutuojančiųjų netgi pagausėjo 0,7 proc., Estijoje kritimas buvo mažesnis nei Lietuvoje (20,4 proc.), Lenkijoje 2018 m. bankrutuojančiomis pripažinta 1,8 proc. daugiau įmonių nei užpernai.“

Tiesa, pasitraukiančių iš rinkos kompanijų skaičiai Lietuvoje vis dar gerokai didesni nei iki krizės. 2018 m. bankrotų procesai pradėti 2094, o 2008 m. - tik 957 įmonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)