„Tiriant rinkoje parduodamo medaus mėginius, sulaikyta lenkiško medaus siunta, paaiškėjus, kad vietoj deklaruoto liepų medaus produkte vyravo pupinių augalų medus“, - dėstoma pranešime spaudai.

Nustatyta, kad Lietuvoje sulaikytos 18 tonų šaldytos žuvies vežta iš Kazachstano į Čekiją, siuntą gabeno bendrovė „Progvita“.

Žuvies siunta sustabdyta Šalčininkų pasienio veterinarijos poste, įdomu tai, kad ten pat praėjusį savaitgalį sulaikyta daugiau kaip 16 tonų šunų ėdalo, vežto iš Italijos į Kazachstaną. Radus grubių neatitikimų, ši siunta sulaikyta, vyksta tyrimas.

„Šiemet tai jau trečias atvejis, kai į Europos Sąjungos valstybes bandoma įvežti žuvies ar kitą gyvūninę produkciją su padirbtais veterinariniais sertifikatais. Kazachstanas yra įtrauktas į padidintos rizikos šalių sąrašą, todėl iš jo importuojami produktai tikrinami griežčiau. Nustačius, kad įvežamą produkciją lydintys dokumentai suklastoti, visa produktų siunta sunaikinama, nes veterinarijos sertifikatas yra pagrindinis dokumentas, liudijantis siuntos saugą ir kokybę. Jei šie dokumentai suklastoti, vadinasi nėra ir eksportuojančios šalies kompetentingos institucijos suteiktų garantijų, kad teikiama produkcija yra saugi“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Atliekant tyrimus rinkoje, taip pat išaiškintas klastojimo atvejis – vartotojai buvo klaidinami dėl medaus kilmės. Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams nusiuntus ištirti laboratorijoje lenkiško medaus „Huzar” mėginį, paaiškėjo, kad liepų žiedų medumi pavadintame produkte vyraujančios žiedadulkės buvo ne liepų, o pupinių augalų. Vartotojai, įsigiję minėto medaus, gali grąžinti jį į prekybos centrus ir atgauti sumokėtus pinigus.

„Maisto klastočių atvejų nustatome kasmet. Jautriausiais produktais klastojimui visoje Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje pripažįstami žuvis ir medus. Pavyzdžiui, praėjusiais metais ištyrus medaus mėginį, paaiškėjo, kad tai viso labo produktas, pagamintas iš cukraus sirupo ir kvapiųjų medaus medžiagų. Todėl kontrolės metu didesnį dėmesį skiriame būtent žuvies ir medaus produktams, pavyzdžiui, tikrindami restoranus ir kavines, aiškinamės, ar užsisakę žuvies, vartotojai neapgaudinėjami patiekiant jiems patiekalą, pagamintą iš pigesnės žaliavos“, – komentavo J. Milius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)