ECB posėdyje nuspręsta, kad pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir toliau išliks 0,00 proc., kuri neturėtų keistis iki 2020 m. pirmojo pusmečio pabaigos, sakė M. Draghis.

Taip pat nesikeis palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis – jos išliks atitinkamai 0,25 proc. ir -0,4 proc.
Infliacija, prognozuojama, padidės vidutiniu laikotarpiu dėl ekonomikos bei stipresnio atlyginimų augimo.

M. Draghis taip pat atkreipė dėmesį į Lietuvos fintech plėtrą, kurią pavadino „nuostabia realybe“.

„Tai nuostabi realybė. Lietuva antroje vietoje po Jungtinės Karalystės pagal licencijų skaičių fintech kompanijoms išdavimą. Tai Lietuvos ateities ekonomikos augimo priemonė. (...) Lietuvos centrinis bankas įkūrė smėlio dėžę (ang. – sandbox), kurioje fintech kompanijos gali testuoti savo inovacijas“, – sakė M. Draghis.
Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas spaudos konferencijoje teigė, kad fintech srities skatinimas yra vienas iš Lietuvos prioritetų.

„Fintech yra mūsų darbotvarkėje. Manau, kad mes esame pakankamai sėkmingi šioje srityje. Žinoma, turime turėti galvoje visas įmanomas rizikas, kurios gali ateiti su naujomis technologijomis, ypač kibernetinį saugumą. Klausimas labai kompleksiškas. Tai yra mūsų vienas iš tikslų plėtoti šią verslo sritį ir matome tai kaip galimybę Lietuvai“, – teigė V. Vasiliauskas.

M. Draghis spaudos konferencijos metu išreiškė pasitikėjimą V. Vasiliausku, teigdamas, kad jis yra patikimas, o jo asmeninis nepriklausomumas turėtų būti saugomas.

Tai pirmas kartas, kai euro zonos pinigų politikos sprendimai priimami Lietuvoje.

„Tai bus svarbus posėdis, nes aptarsime naujausius objektyvius duomenis, kurie suteiks daugiau įžvalgų apie ekonomikos situaciją iki šių metų pabaigos ir vidutiniu laikotarpiu“, – kiek anksčiau sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas.

Posėdyje Lietuvoje dalyvavo ECB prezidentas M. Draghi ir dar penki ECB vykdomosios valdybos nariai bei visų devyniolikos euro zonos centrinių bankų vadovai, dalies jų pavaduotojai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)