Pramonės parke esanti gamykla savo veiklą pradės šių metų liepos mėnesį. Tai pirmoji tokia gamykla Rytų Europoje.

Pasak įmonės „Premiuim Oil“ vadovo Vytauto Bernatonio, 2011 metais pasirašius sutartį su Alytaus miesto savivaldybe, kokoso aliejaus gamyklą buvo planuojama baigti statyti kiek anksčiau. Tačiau dėl technologijų sudėtingumo statybos užsitęsė – vien vamzdynų yra išvedžiota per du kilometrus.

Šiandien Alytaus Pramonės parke įsikūrusioje gamykloje jau stovi visa įranga reikalinga kokoso aliejui gaminti.

„Mes iš Afrikos vešime ne pačius riešutus, o kokosų kopratus, baltą branduolį, kurį valgome. Atvežtus išdžiovintus branduolius presuose išspausime, išfiltruosime ir rafinuosime“, - apie kokoso aliejaus gamybos technologiją pasakojo V. Bernatonis.

Anot jo, didžioji dalis pagamintos produkcijos iškeliaus į užsienio šalis. Lietuvoje planuojama realizuoti tik 5-10 procentų aliejaus.

Naujoje gamykloje dirba 16 žmonių, ateityje planuojama įdarbinti dar bene tiek pat.

Vytautas Bernatonis
Pasak įmonės „Premium Oil“ vadovo, Alytaus Pramonės parkas gamyklos statybai buvo pasirinktas dėl pasiūlytų ganėtinai gerų sąlygų. „Aš pats esu vilnietis, tačiau Vilniuje mes neradome mums tinkančio sklypo, o Pramonės parko miestas neturi. Geografiškai mums Alytus yra arčiausiai, be to, čia yra visa infrastruktūra: geras privažiavimas, elektra, dujos – visos komunikacijos“, - sakė V. Bernatonis.

Įmonės vadovas prisipažino, kad mintis statyti kokoso aliejaus gamyklą kilo dėl noro būti nepriklausomais nuo tiekėjų, mat daugiau nei penkiolika metų įmonė vykdė prekybą tropiniais aliejais.

Jau rudenį tame pačiame pastate turėtų pradėti veikti ir kakavos produktų gamyba.

„Pradėsime kalti polius presui pastatyti, dalis įrangos jau yra užsakyta, kai kuri - ir pagaminta. Pradėsime montavimo darbus. Rudenį planuojame paleisti dalį kakavos gamybos proceso. Kadangi darbas vyks keturiomis pamainomis, iš viso bus įdarbinta virš penkiasdešimt žmonių“, - teigė V. Bernatonis.

Kakavos gamykloje bus perdirbamos kakavos pupelės: jos nuvalomos, nuimamas lukštas, paskrudinamos ir sumalamos. Sumalus kakavos pupeles yra gaunamas kakavos likeris – vienas pagrindinių šokolado sudedamųjų dalių. Kadangi kakavos pupelėse gausu aliejaus, iš kakavos likerio yra išspaudžiamas kakavos sviestas, kuris taip naudojamas šokolado gamybai. O likusi masė – kakavos milteliai – naudojama gėrimams, pieno pramonėje.

Į kakavos gamyklą bus investuota apie 10 milijonų litų.