Pagal naują sistemą viešbučiai ir moteliai vertinami atsižvelgiant į 270 skirtingų kriterijų: kambario įrengimas, higienos patogumai, kokybės valdymas, maitinimas, registratūros darbo ypatumai, svečių laisvalaikio organizavimas, konferencijų organizavimo galimybės.

Iki šiol viešbučiai ir moteliai galėjo gauti įvertinimus nuo 1 žvaigždutės iki 5. Dabar jie turės galimybę įgyti dar ir „plius“ įvertinimą prie žvaigždutės, kuris reikš aukštesnės kokybės viešbučius ir motelius, kurių paslaugų lygis ir kiekis gerokai viršija jų kategorijai nustatytą reikiamą lygį (pvz. 3 žvaigždutės skiriamas surinkus 250 balų, 3 plius – 280 balų).

Geriausiu viešbučiu su 5 žvaigždučių plius įvertinimu bus apdovanota ta įstaiga, kuri surinks mažiausiai 570 balų.

Pagal naują sistemą žvaigždutes norintiems gauti viešbučiams ir moteliams galios kitokie reikalavimai. Nebebus taikomas kambarių, restoranų dydžio apribojimas, tačiau norintys išlaikyti 1-2 žvaigždutes viešbučiai privalės turėti spalvotus televizorius. Iki šiol šis kriterijus nebuvo būtinas.

Norintiems būti įvertintiems 4-5 žvaigždutėmis nebereikės turėti bankomatų ir valiutų keityklų, tačiau įvesta prievolė teikti klientams pagalbą IT klausimais. Nebeprivaloma bus įrengti ir baseinų, trenitruoklių salių, pirčių – viešbučiai šiais paslaugas galės teikti pasirinktinai.

Visi viešbučiai ir moteliai, norintys turėti 3-5 žvaigždutes, privalės turėti internetinius tinklalapius su nuotraukomis.

Įsirengti gyvatukus arba šildymo sistemą privalės visos apgyvendinimo įstaigos norinčios turėti 3-5 žvaigždutes. Iki šiol šis reikalavimas galiojo tik 5 žvaigždučių viešbučiams.

Raimonda Balnienė
Plaukų džiovintuvus turės dabar įsigyti ir 3 žvaigždučių viešbučiai. Iki šiol plaukų džiovintuvams klientams turėjo pateikti tik 4-5 žvaigždutėmis įvertinti viešbučiai.

Valstybinio turizmo departamento vadovė Raimonda Balnienė tiki, kad nauja sistema yra demokratiškesnė, nes viešbučiams suteikiama daugiau pasirinkimo.

„Manau, kad tai bus ir dar viena iš priežasčių spartesniam turistų skaičiaus augimui, nes mes būsim lengviau suprantami ir bus mažiau nepagrįstų atvykusiųjų lūkesčių“, - spaudos konferencijoje kalbėjo ji.

Seni klasifikavimo pažymėjimai galios iki 2015 m. gruodžio 1 d.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė prasitarė, kad nauja klasifikacijos sistema yra įvesta ne tik norint „susikalbėti“ su likusia Europa, bet ir dėl tikslo pritraukti turistų iš Rytų.

„Tai ir rinkodarinė dalis su kitomis Baltijos šalimis einant į Kiniją ir Japoniją“, - teigė ji.

Viešbučių verslo atstovė taip pat teigė, kad nauja klasifikacijos sistema liberalesnė. Pavyzdžiui, iki šiol senamiestyje 3 žvaigždučių viešbučiai privalėjo turėti restoranus – dabar bus galima teikti tik pusryčių paslaugas.

Neturintys klasifikacijos apgyvendinimo paslaugų teikėjai negali naudoti žodžio „viešbutis“, nes tai laikoma klaidinančia reklama.

Nuo gegužės 1 d. įsigaliojus naujai klasifikacijos sistemai jau du viešbučiai gavo žvaigždutes pagal naują sistemą. „Artis Centrum Hotels“ suteiktos 4 žvaigždutės (480 balų). „Kempinski Cathedral Square“ viešbučiui suteiktas pats aukščiausias įvertinimas – 5 plius žvaigždutės (683 balai).

R. Balnienė prasitarė, kad į patį aukščiausią įvertinimą galėtų dar pretenduoti „Stikliai“, „Ramada“, „Le Meridien“.

Šiuo metu Lietuvoje yra 288 klasifikuoti viešbučiai ir moteliai: 5 žvaigždučių – 8 viešbučiai, 4 žvaigždučių – 63 viešbučiai, 3 žvaigždučių – 139 viešbučiai, 2 žvaigždučių – 65 viešbučiai, 1 žvaigždutės – 13 viešbučių.

„HotelStars Union“ klasifikavimo sistema taip pat jau naudojasi, Vokietija, Austrija, Olandija, Čekija, Vengrija, Švedija, Šveicarija, Latvija, Estija, Liuksemburgas, Malta, Belgija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)