Bendrovėje Plungėje baltagalviai ir rudagalviai pievagrybiai auga beveik 3 tūkst. kvadratinių metrų plote. Rudagalvius pievagrybius ypač vertina skandinavai – dėl didesnio baltymų kiekio, be to, jie – tvirtesni ir ilgiau išbūna švieži.

„Šitie grybai yra „Portabelos“, vadinami jie yra taip. Ir valgomi jie cieli. Galvikė yra kepama orkaitėje su faršu arba įdaroma daržovėmis. Labai populiarūs yra Skandinavijoje“, – sako UAB „Emega“ gamybos direktorius Evaldas Montvilas.

Visi bendrovėje užauginti rudagalviai pievagrybiai eksportuojami į užsienį. Lietuviai labiau vertina baltagalvius, kurių kilogramas kainuoja maždaug euru pigiau. Jų vartojimas per pastaruosius keletą metų Lietuvoje gerokai išaugo.

„Tokie grybai užauga per 2–3 dienas ir per dieną kartais toną prirenkame, kartais 200 kg“, – pasakoja UAB „Emega“ darbuotoja Rima Jucytė.

„Anksčiau tendencija buvo, kad didžiąją dalį parduodavome turguose, parduotuvėse, o šiuo metu matome, kad labiau pradeda populiarėti kavinės, restoranai, barai“, – apie tendencijas kalba E. Montvilas.

Vis dėlto grybų augintojai sako, kad Lietuvos rinka – per maža. Todėl šalyje lieka vos 15 proc. visų užaugintų pievagrybių, kiti eksportuojami.

„Konkurencija visgi vyksta Europos lygmenyje ir Europos lygmenyje didžiausi mūsų konkurentai yra lenkiški pievagrybiai. Lenkijoje pievagrybių augintojų yra labai daug ir jie gamina per 200 tūkst. tonų produkcijos kasmet. Lyginant su mūsų Lietuvoje pagaminamais apie 12 tūkst. tonų, tai atrodo kolosalūs skaičiai“, – lygina Grybų augintojų ir perdirbėjų asociacijos vadovas Kęstutis Juščius.

Pasak verslininkų, labiausiai pievagrybiai perkami žiemą ir per didžiąsias metų šventes. Paklausa tuomet išauga beveik tris kartus.