„Dirbančių ukrainiečių skaičius tik patvirtina, jog, laukdami, kol galės sugrįžti į savo Tėvynę, jie dirba mūsų šalyje, dalis jų net sėkmingai kuria verslus ir įdarbina ne tik savo žmones, bet ir mūsų žmones. Žaviuosi ukrainiečių darbštumu ir stiprybe, prisidėjimu prie Lietuvos ekonomikos kūrimo. Kartu dėkoju ir mūsų darbdaviams, kurie suteikė darbo vietas nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Ukrainiečiai dirba visose šalies savivaldybėse. Daugiausia ukrainiečių dirba didžiuosiuose šalies miestuose: Vilniuje – 6,8 tūkst., t. y. beveik kas trečias dirbantis ukrainietis, Kaune – 2,9 tūkst., t. y. kas septintas nuo karo Ukrainoje pradžios Lietuvoje įsidarbinęs ukrainietis, Klaipėdoje – 2,6 tūkst. žmonių.
Daugiausia ukrainiečių dirba gamybos, statybos, transporto ir sandėliavimo, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, didmeninės ir mažmeninės prekybos srityse. 

Užimtumo tarnybos duomenimis, aukštos kvalifikacijos reikalaujančiuose darbuose dirba 1,7 tūkst. arba 8 proc. ukrainiečių. Jie dirba verslo ir administravimo specialistais, sveikatos specialistais: gydytojais, slaugytojais, veterinarais, o taip pat mokymo specialistais, IT specialistais, fizikos inžinerijos specialistais, teisės, socialinės srities ir kultūros specialistais.

Vidutinės kvalifikacijos reikalaujančiuose darbuose dirba didžioji dalis – 14,2 tūkst. – ukrainiečių, t. y. 67 proc. įsidarbinusių nuo karo veiksmų Ukrainoje pradžios. Jie dirba klientų aptarnavimo specialistais, pardavėjais, statybininkais, metalo apdirbimo specialistais, elektromechaninių ir elektroninių įrenginių mechanikais, stacionariųjų įrenginių ir mašinų operatoriais, vairuotojais.

Žemos kvalifikacijos ir nekvalifikuotus darbus dirba apie 5,2 tūkst. ukrainiečių, t. y. maždaug ketvirtadalis dirbančiųjų. Dauguma jų dirba biurų ir viešbučių valytojais, virtuvės pagalbininkais ir pakuotojais, žemės ir miškų ūkio darbininkais, maisto ruošimo, pagalbiniais darbininkais.

„Šalies darbdaviai aktyviai įdarbina atvykusius ukrainiečius. Registruodami laisvas darbo vietas Užimtumo tarnybos platformoje, pažymi, jog siūlomose darbo pozicijose priimtų dirbti ukrainiečius. Šiuo metu jie gali rinktis iš daugiau kaip 2,2 tūkst. darbo pasiūlymų“, – teigia Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Gytis Darulis.

Lietuvoje dirbantys ukrainiečiai per mėnesį mūsų šaliai sumoka apie 5 mln. eurų mokesčių.
Ukrainiečių atlyginimai svyruoja nuo minimalaus iki beveik 2 tūkst. eurų per mėnesį, priklausomai nuo darbo pobūdžio. Vidutiniškai mūsų šalyje dirbantis ukrainietis lapkritį per mėnesį uždirbo apie 1048 eurų „ant popieriaus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją