Pasak vyriausiojo darbo inspektoriaus Jono Griciaus, kvalifikuotos darbo jėgos stoka, paprastesnis trečiųjų šalių piliečių įdarbinimas ar komandiravimas suteikia daugiau galimybių uždirbti tiek darbdaviams, tiek darbuotojams, tačiau nesąžiningi darbdaviai neretai naudojasi pigia darbo jėga, nemokėdami mokesčių.

„Be to, neretai kyla pagrįstų abejonių, ar tikrai darbuotojai yra komandiruoti ir ar jiems nustatyta tvarka yra mokamas darbo užmokestis, pasitaiko netgi atvejų, kai užsieniečiai nežino, kokiam darbdaviui jie dirba“, – pranešime sakė jis.

Inspekcijos teigimu, pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su tuo pačiu laiku pernai, 1,5 karto iki 478 sumažėjo dirbusių nedeklaruotą darbą, kai dirbama pažeidžiant darbo ir poilsio laiką ar kai nėra mokama už darbą poilsio ar švenčių dienomis, taip pat už viršvalandžius ar darbą naktimis.

Tuo metu nelegaliai dirbusių asmenų per pusmetį buvo 1010, o patikrinta 3,6 tūkst. Didžioji dalis jų dirbo statybose, prekybos bei žemės ūkio įmonėse.

Šiemet padaugėjo nelegaliai dirbusių užsienio piliečių – nuo 71 pernai iki 102 šiemet. Dauguma jų dirbo statybose.

Iš 971 nelegalaus ir nedeklaruoto darbo atvejų 600 buvo statybos, prekybos – 146, apgyvendinimo ir maitinimo įmonėse – 58.

Pasak J. Griciaus, pastebėta, kad vidaus apdailos darbus daugiabučiuose dažnai atlieka ne įmonės, o žmonės, dažnai dirbantys be verslo liudijimo ar individualios veiklos pažymos. Panaši situacija yra ir individualiose statybose, kur asmenys samdo kitus žmones be darbo sutarties.

Pagal inspektorių surašytus administracinių nusižengimų protokolus teismai darbdaviams pirmąjį pusmetį skyrė 166,8 tūkst. eurų baudų.