Grybų derliaus stygius juntamas ir pagrindinėse užsienio importo rinkose, iš kur jie įvežami – Rusijoje, Ukrainoje. Šiek tiek Lietuvos perdirbėjus gelbsti baltarusiai.

Nors už kilogramą voveraičių mokama beveik dvigubai daugiau nei pernai- po 3,70 Eur, 2018 metais grybautojai jų atneša vos po kelis kilogramus.

2017 metais grybai augo kaip ant mielių, sako grybų perdirbėjai, trečdalis nesurinktų liko miškuose, o tokio prasto derliaus kaip šiemet jie neprisimenantys.

Voveraitės Dzūkijos miškuose pradėjo dygti vos prieš porą savaičių. Gausesnis jų derlius - Švenčionių, Zarasų ir Anykščių rajonuose.

Dėl sausros ir karščių trūksta grybų pagrindinėse importo rinkose – Rusijoje ir Ukrainoje. Baravykų kol kas nesiūlo pirkti ir rumunai, nes visi jie – sukirmiję, o tokie dabar nepageidaujami. Todėl supirkimo ir pardavimo kainos kyla ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Lietuvoje superkamų miško grybų lieka apie 5 proc. Pasak perdirbėjų, didžiausi konkurentai miško grybams – dirbtinai išauginti ir nebrangiai parduodami grybai.