"Manau, atėjo laikas atsisakyti monopolininko jausmo, esą tu vienintelis išmanai savo verslą. Vienas akcininkas ar jų grupė retai gali išnaudoti visas įmonės augimo perspektyvas - tenka ieškoti bendraminčių", - "Verslo žinioms" sakė "Daily service" prezidentas Valentinas Milaknis.

Norint įsigyti perspektyvią to paties ūkio sektoriaus Vakarų ar Rytų Europos regione veikiančią įmonę ar finansuoti kitą stambų projektą neretai verslininkams savojo kapitalo nepakanka, o bankai, motyvuodami didele rizika, skolinti atsisako. Tokiais atvejais į pagalbą ateina privataus kapitalo fondai. Jie suteikia bendrovei finansavimą ir bendradarbiauja jį naudojant, tačiau įsigyja 20-30 proc., o kartais ir visas jos akcijas, taip užsitikrina galimybę prisidėti prie bendrovės valdymo.

"Privataus kapitalo fondų atstovai pakeitė iki tol pasyviai valdyboje dalyvavusius ir savo patirtimi bei patarimais buvo naudingi plečiantis į naujas rinkas - kuo aktyviau fondas prisideda prie įmonės valdymo, tuo jai geriau", - sakė V.Milaknis.

Lietuvoje investuoja bemaž 3-5 tokie fondai ir jų nuolat daugėja, mat, pasak specialistų, Baltijos šalyse plataus vartojimo prekių gamyba sparčiai auga, o būtent šis sektorius privataus kapitalo fondus vilioja labiausiai. Patraukliomis įvardijamos ir statybų bei mažmeninės prekybos bendrovės.

"Kitaip tariant - tradicinės, tos, kurių verslo modelis aiškus ir suprantamas, į itin aukštų technologijų įmones investuojame tik gerai apsvarstę - sunku valdyti, jei neišmanai verslo specifikos", - sakė Simonas Gustainis iš "Baltcap Management", valdančios per 50 mln. eurų (172 mln. Lt) privataus kapitalo fondų.

Tačiau tai ne vieninteliai atrankos kriterijai. Fondai į vieną įmonę investuoja 2-20 mln. eurų (6,9-69 mln. litų) - su smulkiuoju verslu jiems ne pakeliui, be to, dažniausiai jų dėmesį patraukia lyderiaujantys prekės ženklai, nors ir nišinio verslo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją