„Neseniai Seimui priėmus naująjį Darbo kodeksą, dirbantiesiems nepatiko naujoviškas atostogų reglamentavimas, - sako cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, - jei anksčiau lietuvis turėjo teisę į 28 kalendorines atostogų dienas, tai dabar – į 20 darbo dienų. Darbuotojai ėmė skųstis sutrumpėjusiu poilsiu. Tuo tarpu darbdaviai aiškino, kad atostogos iš tikro nesutrumpėjo, taip pat gyrė naują tvarką, pagal kurią liko mažiau galimybių „susikombinuoti“ papildomas atostogas iš poilsio ir švenčių dienų.

Kažin kaip bus iš tikro, kai nuo 2017 m. naujasis kodeksas iš popieriaus pagaliau taps kūnu. Ir ne vien dėl galimų pataisų po Prezidentės veto. Mat ir galiojant senajam kodeksui, ne vienas darbuotojas, rinkdamasis, kada ir kiek atostogauti vasarą, turėjo atsižvelgti į darbdavio pageidavimus bei ribojimus.“

Apie tai, kiek darbdaviai reguliuoja šios vasaros atostogas, cvmarket.lt paklausė 805 asmenis, besidarbuojančius įvairiose Lietuvos įmonėse.

Paaiškėjo, kad daugiau nei kas antras (52 proc.) rinkdamasis vasaros atostogų trukmę ir datą, darbdavio įtakos nejaučia. 27 proc. iš jų netgi teigė, kad sprendimo dėl atostogų nederina ir su pasiliekančiais ar pavaduojančiais kolegomis. Įdomu, kad planuodami vasaros atostogas darbdavio įtaką mažiau jaučia vyrai, o ne moterys. Galbūt todėl, kad dailiosios lyties atstovės dažniau dirba mažose įmonėse, kurioms sunku pakeisti atostogaujantį darbuotoją.

Tačiau kas ketvirtas respondentas paaiškino, kad spręsdamas dėl poilsio vasarą turi atsižvelgti į darbdavio pageidavimus. 15 proc. įmonės vadovybės prašymu stengiasi vienu kartu neatostogauti daugiau kaip dvi savaites (pagal dabartinį kodeksą viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė nei 14 dienų), o 4 proc. - tik vieną savaitę. Beje, moterų, paminėjusių tokius apribojimus, ir vėl daugiau nei tarp vyrų. 5 proc. respondentų pranešė vasarą išvis negalį atostogauti, nes jų darbovietei pats darbymetis. Atvirkščiai, du procentus apklausos dalyvių darbdaviai netgi skatina imti atostogų liepą ir rugpjūtį, kadangi šiuo metu jų verslas sulėtėja.

Dar šeši procentai pareiškė, kad net atostogų metu privalo būti pasiekiami darbdaviui, kas tikriausiai atostogoms neprideda kokybės.

Likusieji 16 proc. teigė, kad vasaros poilsis ir jo apribojimai iš darbdavio pusės jiems neaktualūs. Iš jų 5 proc. taip triūsia, kad net neranda laiko pailsėti, 8 proc. neatostogauja, nes neturi pakankamai lėšų, o 3 proc. atsipūsti mėgsta vėsesniu metu.

Beje, kaip rekomenduoja Pasaulinės sveikatos apsaugos organizacijos ir Tarptautinės darbo organizacijos ekspertai, optimali atostogų trukmė, per kurią žmogus pilnai atstato darbingumą, turėtų būti trys kalendorinės savaitės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)