„Margarinas lieka, tik jo sudėtis kita. Jo sudėtis dabar yra daug geresnė ir palankesnė mūsų širdžiai. Daugelis gamintojų, kurie dar nespėjo to padaryti, nuo penktadienio turės keisti sudėtį“, – DELFI sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Ilona Drulytė.

Anot jos, daugiausia transriebalų yra konditeriniuose gaminiuose.

„Didžiausius kiekius transriebalų randame konditeriniuose gaminiuose. Žmonės tuos saldainius vadina šokoladiniais, bet jie nėra šokoladiniai. Taip pat įvairūs kepiniai, tortai, glaistai. Kaip žinome, daug kur vien dėl kainos yra atsisakyta gyvūninių riebalų, sviesto, grietinėlės, kurie yra pakeičiami. Dabar turbūt irgi išliks tie augalinės kilmės riebalai, tik tų transriebalų bus mažiau“, – tikino specialistė.

Sausainiai „Gaidelis“ bus kitokie

Pasiteiravus, ar šis pokytis reiškia, kad keisis daugelio lietuvių taip pamėgtų sausainių „Gaidelis“ skonis, ji tikino, kad tikrai taip. Ir ne tik jų.

Ilona Drulytė

„Žinoma, keisis ir produktų su įvairiais glaistais sudėtis. Tie transriebalai yra ne tik glaistuose, bet ir įdaruose, visur, kur yra riebalai. Šie riebalai gali būti naudojami kepimui. Tai labai patogus produktas maisto pramonėje, jų yra įvairiausiuose produktuose“, – tikino I.Drulytė.

Žymėjimas nesikeis

Tiesa, kaip pabrėžia specialistė, etikečių žymėjimas nesikeis.

„Nesikeičia etikečių žymėjimas. Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose jau seiniai buvo įvestas ženklinimas – transriebalų kiekis maisto produktuose turi būti nurodomas. Visgi Europos Sąjunga pasirinko kelią nenurodyti transriebalų etiketėje“, – DELFI kalbėjo ji.

„Šis įsakymas galioja absoliučiai visiems produktams, kuriuose yra transriebalų – tiek pagamintiems Lietuvoje, tiek įvežtiems į Lietuvą iš kitur“, – taip pat pridūrė moteris.

Įmonėms, kurios nesilaikys reikalavimų, bus taikomos nuobaudos.

„Yra du būdai sukontroliuoti – dokumentinė ir faktinė kontrolė“, – pabrėžė I.Drulytė.

Galioja ne tik parduotuvėms

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pažymi, kad ši nuostata galioja ne tik parduotuvių lentynose esantiems gaminiams, bet ir viešojo maitinimo įmonėse tiekiamam maistui.

Išimtis numatyta gyvūninės kilmės riebalams ir maisto produktams, kuriuose transriebalai susidaro natūraliai. Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, pasiruošti pakeitimams buvo pakankamai laiko, nes įsakymas, kuriuo nustatytas didžiausias leistinas transriebalų kiekis maisto produktuose, pasirašytas prieš dvejus metus.

Transriebalai jau prieš keletą metų uždrausti darželiuose, mokyklose, o rinkoje esančiuose sveikatai palankesniuose maisto produktuose, pažymėtuose „Rakto skylutės“ simboliu, transriebalų kiekis buvo apribotas jau prieš penkerius metus.

Transriebalai susidaro ilgai kaitinant aliejus arba hidrinant augalinius riebalus – prie nesočiųjų riebalų jungčių juose prisijungia vandenilio atomai. Transriebalus gamintojai deda į konditerijos gaminius − saldainius, pyragaičius, šokoladu glaistytus ar kremu perteptus gaminius, šaldytą tešlą ir jos gaminius ir kt. Taip pat gamintojai transriebalų turintį aliejų gali naudoti gamindami gruzdintas bulvytes, pūstus kukurūzus ir kitus gruzdintus ar spragintus gaminius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (268)