Pasak „Baidares.lt“ vadovo Arvydo Puodžiaus, šį savaitgalį įmonė aptarnauja tris šimtus baidarėmis plaukiančių turistų. Vietas žmonės rezervuoja jau rugsėjo pradžiai, o panorusiems plaukti šiomis dienomis, tektų tenkintis laukine gamta. „Jeigu žmogus nori plaukti vieną dieną ir nakvoti gamtoje, tai vieną baidarę mes galime atrasti. Rezervuotis derėtų tiems, kurie nori plaukti su patogumais“, - sako verslininkas.

Anot kitos baidarių nuoma užsiimančios įmonės „Upių labirintas“ savininko Povilo Pelanio, tikimybė išsinuomoti baidarę daug didesnė darbo dienomis ar lietingu oru. Įmonė turi daugiau kaip šimtą baidarių, kurių nebelieka iki tam tikro savaitgalio likus savaitei.

Paklausą lemia ir psichologinis veiksnys

Pasak Valstybinio turizmo departamento atstovės spaudai Vilmos Ališauskaitės, išaugusią baidarių nuomos paklausą lemia karšti orai, graži gamta ir bendruomeniškumo poreikis. Plaukimas su šeima ar draugais suartina žmones, suteikia bendrų įspūdžių, kuriais smagu dalintis ir pasibaigus vasarai. Žmonės pasiduoda ir psichologiniam veiksniui – norisi patirti tai, ką patiria dauguma, ypač tada, kai iškyla sunkumų. „Jei žmogui pasakai, kad baidarių nėra, jis galvoja, kad ši pramoga tokia gera, jog privalo ją gauti“, - sako ji.

Susidomėjimas baidarėmis didina ir konkurenciją, o verslininkams turi įtakos ir kainoms. Valstybinio turizmo departamento duomenimis prieš tris metus baidarių nuomos punktų buvo apie 200-250. Dabar šis skaičius dvigubai didesnis.

Populiariausios klasikinės dvivietės baidarės kaina vienai parai priklausomai nuo savaitės dienos yra apie 40-60 Lt. Apie 20-30 Lt teks išleisti neapsirūpinus kelionei būtinu inventoriumi. Praleisti laisvalaikį plaukiant baidarėmis kainuoja mažiau nei vykti į Lietuvos pajūrį ar Viduržemio jūros kurortą.

Dėl gražesnio kraštovaizdžio tenka net budėti

Šešerius metus baidarėmis plaukiojanti Rasa Tamošiūnaitė sako, kad skirtumas tarp pirmųjų jos plaukiojimo metų ir dabartinės situacijos yra akivaizdus. „Anksčiau būdavo džiugu sutikti kitus turistus, nes būdavai atitrūkęs nuo civilizacijos. O dabar sunku išgirsti net upės tekėjimą. Tenka klausytis girtų įvairiomis kalbomis šūkaujančių balsų“, - sako ji.

Šios pramogos entuziastė sako, kad dėl didelių turistų srautų šiemet net teko pakliūti į šmaikščią situaciją. „Ieškodami vietos, kur galėtume apsistoti, pamatėme gražią salą. Atlikę paskutinius yrius, buvome nustebinti. Tuoj pat gumine valtimi prie mūsų priplaukęs vaikinas pasakė, kad šią vietą savo kompanijai saugo jau parą, tad mums teks pasiieškoti kitos“, - pasakoja Rasa.

Pasak Povilo Pelanio, didėja ir žmonių grupių skaičius, nes keliones baidarėmis renkasi daugiau įmonių. „Pernai vienai grupei pakakdavo vidutiniškai penkių baidarių, šiemet šis skaičius išaugo iki aštuonių“, - sako jis.

Norintiems išvengti spūsčių V. Ališauskaitė pataria išsirinkti tinkamą maršrutą. „Ko gero, kiekvienas, mėgstantis plaukti baidarėmis, yra plaukęs Ūlos upe. Tad srautai šia upe gana dideli“, - sako ji. Ūlos populiarumas akivaizdus ir socialiniuose tinkluose – viename baidarių mėgėjų profilyje į klausimą, kuria upe smagiausia plaukti, Ūlą paminėjo 16 iš 33 atsakiusiųjų. Pasak V. Ališauskaitės, baidarių srautai mažesni vietose šalia Latvijos sienos, pavyzdžiui, Biržų krašte.

Keliaujantieji šeimomis nori patogumų

Kuo daugiau klientų, tuo daugiau norų, tad verslininkai ir viešas sektorius yra priversti vystyti baidarių nuomos infrastruktūrą. Pasak V. Ališauskaitės, turistams, ypač keliaujantiems kartu su šeimomis, nepakanka gražaus kraštovaizdžio. Dauguma žmonių pageidauja tokių patogumų, kuriuos turi namie. Pavyzdžiui, atsiranda nenorinčių naudotis lauko tualetais. Tačiau, anot turizmo departamento atstovės, kaimo turizmo sodyba neturėtų tapti moderniu viešbučiu, nes jos tikslas priimti nuo miesto bėgančius žmones.

Turizmo departamentas kasmet skelbia patraukliausios vandens turizmo vietovės konkursą, kuriam šiemet paraiškas pateikė dvigubai daugiau vietovių nei pernai. „Kad vandens turizmo vietovę galima būtų vadinti patrauklia, jai reikia stovyklaviečių, šiukšliadėžių, aiškiai matomų nuorodų į lankytinus objektus, pirčių ir net renginių, kurie domintų žmones“, - pasakoja ji. Šiemet konkursą laimėjo Zarasai.
Šeimų pageidavimą plaukti su patogumais pastebi ir Arvydas Puodžius. Jo žiniomis, šį savaitgalį baidare plauks ir aštuonių mėnesių vaikas.

Alkoholį derėtų palikti krante

Anot P. Pelanio, 90 proc. klientų yra kultūringi, tačiau likusiųjų elgesys liūdina. Nekultūringi žmonės šiukšlina, stovyklavietėse garsiai klauso muzikos, o didžiausia problema verslininkas laiko besaikį girtavimą. „Kartais nutinka taip, kad girti žmonės nepasiekia stovyklaviečių punktų, pasiklysta. Stovėdami kažkur laukuose skambina ir prašo, kad atvažiuotume juos paimti“, - pasakoja jis.

A. Puodžius sako, jog žmonių kritikuoti negali. Anot jo, klientai užsisako paslaugą, todėl pagal jų dūdelę reikia ir šokti.

Kitas būdas – raginti žmones keisti laisvalaikio įpročius. V. Ališauskaitė tikisi, kad populiarėjant kelionėms baidarėmis, ateis ir saugumo mada. „Negalima iš karto norėti, kad lietuvis, kuris įpratęs laisvalaikį leisti su alaus buteliu rankoje, jį tą pačią dieną paliktų krante. Žmonės tikrai šviečiami šiuo klausimu, kiekvienas baidarių nuomotojas informuoja juos apie galimus padarinius, tad tikėkimės, kad palaipsniui girtavimas vandenyje liausis“, - sako ji.

Beprarandantiems viltį šią vasarą išsinuomoti baidarę, verslininkai siūlo į kelionę leistis darbo dienomis. Be to, pasitaiko atvejų, kai rezervacijos yra atšaukiamos. Ypač tada, kai meteorologai savaitgaliui pranašauja blogus orus. O prognozės, anot verslininkų, ne visada pasitvirtina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)