Dar nuo vaikystės mėgstantis raugintus agurkus ir juodą duoną brazilas gailisi, kad nemoka lietuvių kalbos, tačiau savo šaknims duoklę atiduoda padėdamas verslams iš Lietuvos įsitvirtinti Lotynų Amerikos rinkoje.

C. Levensteinas padeda augti ir plėstis tokioms Lietuvos įmonėms kaip „Team Gate“, „Trikdis“, „Blue Bridge Code“, „Novatronas“, „Naujoji Ringuva“.

Už savo pastangas padėti lietuviškiems verslams prasimušti į tolimąją Lotynų Ameriką brazilas yra nominuotas „Globalios Lietuvos apdovanojimų“ kategorijoje „Už pasaulinės patirties sklaidą Lietuvoje“.

Su portalu DELFI bendravęs C. Levensteinas pasakojo, kad jo seneliai ir tėtis į Braziliją atvyko iš Radviliškio.

„Pats lietuviškai nekalbu. Žinau tokius žodžius kaip labas, iki ir dar kelis žodžius. Tačiau vaikystėje turėjome lietuviškų tradicijų. Gaila, kad ryšiai su Lietuva nutrūko. Antrojo pasaulio karo metu mirė visi likę šeimos nariai, praradome sąsają. Po karo nepavyko rasti jokių giminių, bet mes visada žinojome, kad esame kilę iš Lietuvos“, - kalbėjo vyras.

Šiuo metu C. Levensteinas dirba bendrovėje „MaQeo Technologies“, kuriančioje skaitmeninio spausdinimo žymėjimo įrenginius bei 3D spausdinimo įrenginius. Tačiau vyras jau apie 20 metų konsultuoja užsienio verslus, kaip įeiti į Lotynų Amerikos rinką.

Jam ypač padeda ispanų, portugalų ir anglų kalbos žinios. Tiesa, užsienio šalių verslininkus vyras konsultuoja už pinigus, o štai Lietuvos verslininkams padėti yra pasiryžęs savanoriškais tikslais.

C. Leveinsteinas jau porą kartų lankėsi Lietuvoje. Šįkart atvyksta į gruodžio 29 d. vyksiančius „Globalios Lietuvos lyderių apdovanojimus“.

Vyras prisipažino, kad Baltijos šalių naujienas aktyviai seka jau porą metų. Būtent viename iš angliškai apie Lietuvą rašančių portalų vyras ir perskaitė apie „Globalios Lietuvos lyderių programą“.

„Susisiekiau su programos atstovais ir pradėjau dirbti su įmonėmis. Dabar jau turiu šešias įmones, kurioms padedu“, – pasakojo vasario mėnesį dirbti su lietuviškomis įmonėmis pradėjęs brazilas.

Pasiteiravus, kokius sunkumus tenka įmonėms patirti žengiant į Lotynų Ameriką, C. Levensteinas paminėjo, kad joje gana sunku užsitarnauti pasitikėjimą.

„Lotynų Amerikos istorijos skirtingos, todėl ir požiūris į verslus skiriasi. Lietuviai turi europietišką mąstymą, jau neprisimena, kaip viskas buvo, kai šalis buvo okupuota. Jaučiu, kad lietuviai žiūri į priekį, čia dažnai dar žiūrima atgal, o tai nėra gerai. Jūs esate atviri, nors turėjote blogos patirties, norite žengti pirmyn. Tai labai vertinga“, – lietuvių verslininkų bruožus, vardijo pašnekovas.

Paprašytas įvardyti, kas gali tapti didžiausiais trukdžiais, bandant įeiti į Lotynų Amerikos rinką, C. Levensteinas pirmiausia paminėjo kalbos barjerą.

„Žiūrint iš Lotynų Amerikos pusės, korupcija, biurokratija yra kliūtys. Taip pat kartais čia labai sunku pristatyti naują produktą ar sprendimą. Esu turėjęs patirties ir su Šiaurės Amerika. Viskas, kas JAV greitai suranda savo rinką, čia tam reikia daugiau laiko. Čia daug mokesčių, barjerų, tarifų, susiformavusi sudėtinga mokesčių sistema“, – pridėjo jis.

Tačiau ar galima tikėtis pokyčių verslo kūrimo ir plėtros klausimu Lotynų Amerikos šalyse greitu metu?

„Pavyzdžiui, Argentina neseniai pakeitė valdžią ir atrodo, kad ji bus liberalesnė. Tai viltis ir šviežias oras. Venesuela traukiasi nuo komunizmo, todėl čia taip pat galime įžvelgti gerų tendencijų. Brazilijoje, manau, politinis valdymas greitai nepasikeis, bet jauna karta nenori, kad jiems vadovautų valdžia. Jie nori liberalesnės, globalesnės visuomenės ir jie spaus valdžią keistis. Čilę įvardinčiau kaip atviriausią ekonomiką regione“, – spėjo pašnekovas.

C. Levensteino nuomone, daugiausia perspektyvų verslui plėtoti Lotynų Amerikoje jis mato IT sektoriuje: programinė įranga, mobiliosios aplikacijos, viskas, kas susiję su komunikacija.

Be to, pasak jo, nereikia pamiršti, kad Lotynų Amerikos rinka yra labai didelė vartotojų rinka. Vien San Paule gyvena apie 12 mln. gyventojų.

„Potencialas čia nežmoniškai, todėl ir noriu lietuvių įmonėms rasti teisingą kelią kaip patekti į šią rinką“, – pridėjo jis.

,,Globalios Lietuvos apdovanojimai” pagerbia su Lietuva save siejančius tarptautinius profesionalus, kurie savo talentu ir darbu atveria Lietuvai pasaulines galimybes ir perspektyvas. Apdovanojamais siekiama, kad svarūs pasaulio lietuvių nuopelnai būtų pastebėti, pripažinti ir įvertinti. ,,Globalios Lietuvos apdovanojimus" organizuoja tarptautinių profesionalų tinklas „Global Lithuanian Leaders“, telkiantis diasporos atstovus Lietuvos vardui garsinti, ekonominiam ir visuomeniniam šalies potencialui stiprinti bei globalioms galimybėms Lietuvai kurti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)