aA
„Aš nedirbu, aš visą laiką atostogauju“, – štai taip apie savo veiklą sako vyndarys Juozas Vilkenis. Vyras pasakoja, kad vyną fermentuoti išmoko iš savo senelio, o atidaryta kavinė-vyninė tapo jau ir visos šeimos verslu, kurį perduos ir ateinančioms kartoms.
Lietuviško vyno gamintojas Juozas Vilkenis: šio gėrimo galima išgerti tik vieną taurę
© DELFI / Domantas Pipas

Juozas gyvena ir dirba Šakių rajono Kidulių kaimelyje, tačiau su juo susitinkame Zyplių dvare.

Pakvietus pasivaikščioti ir paklausus, kaip jo gyvenime atsirado vyndarystė, jis iškart aiškina, kad jos išmoko iš savo senelio.

„Vynų gamybą pažįstu nuo 1960-ųjų. Tais metais jau seneliui įsikibęs į skverną laksčiau paskui ir nepaleidau. Senelis suprato, kad man tai įdomu“, – sako jis ir tikina iš jo vyno fermentacijos subtilybių sėmęsis iki 1968-ųjų, iki kol amatą perėmė Juozo krikšto tėtis.

„Mokiausi ir su juo, o vėliau jau gavau teisę pats gaminti“, – patikslina jis ir sako, kad šiandien vyno fermentavimu jau užsiima ir jam padeda ir jo sūnus su šeima bei dukra.

Juozo vynai – iš įvairiausių uogų, žolinių augalų ir vaisių. Lenkdamas po vieną rankos pirštą jis vardija: „Rabarbarų, pienių, dilgelių, svarainių, juodųjų ir raudonųjų serbentų, vyšnių, agrastų, aronijų“, – džiaugiasi jis ir sako, kad esmę tikriausiai supratome.

Tiesa, šeima turi ir kavinę-vyninę, tad iš viso versle darbuojasi ir 16 darbuotojų.

Lyg tarp kitko paminėjęs turimą kavinę paprašytas papasakoti plačiau aiškina, kad joje svečiai ir gali paragauti jų vietinės gamybos vyno.

„Turiu kolegų, kurie irgi turi legalizavęsi savo vynus, tai jeigu aš per trejus metus pasiekiau gamybą 10 tonų/metams ir tiek ir realizuoju, tai mano kolegos per metus realizuoja iki 2-3 tonų. Kavinė pritraukia žmones, nes atvažiuoja daug turistų“, – teigia jis ir vardija, kad įprastai tai estai, latviai, lenkai, vokiečiai, ispanai, kurie Juozą susiranda per turizmo agentūras.

Bevaikščiojant paklausiame ir kokia yra gero vyno paslaptis, bet visų paslapčių vyndarys neišduoda.

„Nepripažįstu jokių kitų vyno ingredientų be to, kas priklauso vyno gamybai.

Lietuviško vyno gamintojas Juozas Vilkenis: šio gėrimo galima išgerti tik vieną taurę
© DELFI / Domantas Pipas

Mano vynai turi tik tris sudėtines dalis: žaliavą (uogas, vaisius, augalus-red. past.), vandenį ir medų. Tai viskas, o mano vyno taurėje jūs daugiau nieko nerasite. Jokių nuskaidrintojų, sulfitų ar kitų stabilizatorių.

Kaip gaminti vyną, aš galiu pasakoti, bet pasakysiu tik 99 proc., o tą 1 proc. pasiliksiu sau paslaptyje“, – sako jis ir šypsosi.

Tiesa, kalbant apie vyno vartojimą, vyndarys griežtas – vynui – tik viena taurė.

„Jeigu tu nori pasimėgauti, tau turi jos užtekti, o trečia, ketvirta, penkta taurės – yra alkoholis. Gali ir galvą skaudėti, ir priklausomas pasidaryti.

Nepaminėjau antros taurės, nes jei gera kompanija, antrą irgi dar galima išgerti“, – juokiasi jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(74 žmonės įvertino)
4.3649

Lietuvoje įkūrė pirmąjį Baltijos šalyse krevečių auginimo ūkį: planas – užkariauti Europą (141)

Kaišiadorių rajone įsikūręs vienintelis Lietuvoje ir visose Baltijos šalyse krevečių auginimo...

„Klaipėdos naftos“ pajamos šiemet mažėjo 23,5 proc. iki 45,9 mln. eurų (3)

Valstybės valdomos naftos ir suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalų operatorės „Klaipėdos...

Svarstoma apie paramą turizmo sektoriaus transformacijai (2)

Dėl koronaviruso pandemijos ribojimų ypač nukentėjus turizmo verslo sektoriui, svarstoma apie...

Liepą JAV nedarbo lygis sumažėjo iki 10,2 proc. (1)

Liepą JAV dirbančių žmonių skaičius padidėjo 1,8 mln. Nors šis rodiklis yra mažesnis nei...

Izgorodinas: darbo rinka koreguojasi visiškai kitaip negu per pasaulio finansų krizę (9)

Statistikos departamentui penktadienį paskelbus, kad per metus nedarbo lygis išaugo 2,4 proc....

Top naujienos

Porinkiminė naktis Baltarusijoje: miestuose netyla šūvių ir granatų garsai Minske statomos barikados (712)

Sekmadienio pavakarę A. Lukašenkai pasiskelbus prezidento rinkimų laimėtoju akiplėšiška...

Orai: po alinančio karščio netrukus lauks permainos (3)

Pirmadienį šalyje dar tęsis karšti orai. Tačiau nuo antradienio rytiniu virš Skandinavijos...

Kodėl japonai tokie ilgaamžiai? Onkologas Tsuji įvardijo pagrindinę geros sveikatos taisyklę (50)

Japonai – viena ilgiausiai gyvenančių tautų pasaulyje. Net ir būdami garbaus amžiaus jie...

Pirmieji oficialūs rezultatai: Lukašenka „gavo“ apie 82 proc. balsų Minske - susirėmimai tarp protestuotojų ir pareigūnų (1245)

Baltarusijos rinkimų pareigūnams sekmadienį suskaičiavus balsus uždarytose rinkimų apylinkėse...

Pokyčiai po pandemijos: įdarbinti ir atleisti tapo greičiau ir paprasčiau (17)

Iki prasidedant pandemijai, Lietuvoje virtualiai samdyti darbuotojus ryždavosi vos viena kita...

Kokių įvaizdžių galima išvysti Žaliųjų ežerų paplūdimyje karštą vasaros dieną (116)

Sinoptikai nejuokavo – savaitgalis sostinėje buvo išties pragariškai karštas, tad nieko keisto,...

Valančiūną be čempiono žiedo palikę „Raptors“ tarpusavio akistatoje paliko lietuvį ir be taškų (25)

Eilinį pralaimėjimą NBA reguliariojo sezono pratęsime patyrė į vis didesnę duobę...

Vilniuje balsuoti nespėję baltarusiai prie ambasados surengė protesto akciją atnaujinta 21.01 (129)

Dešimtys baltarusių sekmadienio vakarą surengė demonstraciją prie Baltarusijos ambasados...

Eimantas Šaulitis

Medicus medico lupus est arba kaip tarpukario gydytojai dėl ligonių pešėsi

„Gydytojas gydytojui – vilkas“. Sparnuotą Romėnų posakį perfrazavo gydytojas Liudas...

Atlikėja Liveta Kazlauskienė susidūrė su klastinga liga: skausmas – sunkiai pakeliamas (66)

Jau ne pirmus metus sveikatos specialistai įspėja gyventojus dėl itin aktyvių erkių. Patariama...

|Maža didelių žinių kaina