Tačiau mūsų šalies rinkoje medaus neužteks ne tik dėl prasto medunešio - šimtus tonų saldžiojo produkto tiesiai iš bitynų superka ir vilkikais išveža Prancūzijos, Danijos ir kitų šalių verslininkai. Natūralus ir ekologiškai švarus lietuviškas medus šiose šalyse labai vertinamas.

Bitininkai teigia, kad rugpjūtį, kol bitininkai kopia medų, jo stygiaus nejaučiama. Tačiau žiemą medaus neabejotinai trūks, nes dėl prastų oro sąlygų prekinio medaus bus prikopinėta gerokai mažiau negu ankstesniais metais.

Nederliumi itin skundžiasi Žemaitijos bitininkai, kurie dėl senyvo amžiaus savo bitučių pavasarį neįstengė nuvežti arčiau žydinčių rapsų laukų.

Aukštaitijoje daugiausia medaus paprastai prikopia Kėdainių, Pasvalio ir Pakruojo rajonų bitininkai, nes čia derlingos žemės. Apie Panevėžį koriai ne tokie sunkūs.

Aukštaitijoje medus gerokai pigesnis nei Vilniuje - Panevėžio turguje medaus kilogramą galima nusipirkti už 12-14 litų. Vilniaus Kalvarijų turguje šio skanėsto kilogramo neparsineši nesumokėjęs 20-24 litų.

Iš bitininkavimo pragyvenantys stambių bitynų savininkai neslepia, kad labiausiai apsimoka medų parduoti užsieniečiams. Jie moka brangiau ir paima visas atsargas.

Medaus paklausa mūsų šalies rinkoje gerokai pranoksta pasiūlą. Šio vaistams perkamo saldžiojo produkto net geriausiais metais prikopiama mažiau, nei būtų galima parduoti. Kitų Europos šalių susidomėjimas lietuvišku medumi ir jo eksportas šį deficitą dar labiau padidins.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją