aA
„Tai buvo eksperimentas, kuris puikiai pavyko, todėl manau, kad Lietuvoje Naujųjų daugiau niekada nebešvęsiu“, – sako Naujuosius Varšuvoje sutikęs Rimas.
Fejerverkai
Fejerverkai
© DELFI / Orestas Gurevičius

Tuo metu šią dieną Taline sutikusi Julija pripažįsta bijojusi ten vykti, mat girdėjo kalbų, kad Estija tapo gana brangia šalimi. Tačiau, kadangi jos bendrakeleivė turėjo pažįstamų sostinėje ir merginos turėjo kur apsigyventi nemokamai – nusprendė surizikuoti.

Po kelionės ji juokiasi: „Jeigu esate pripratę prie Vilniaus kainų, tuomet Talinas irgi nebus toks jau baisus.“

Užsienyje Naujuosius metus sutikę lietuviai dalinasi savo istorijomis ir kiek jiems pavyko išleisti.

Vietą nakvynei rado sunkiai

Rimas su trim draugais nusprendė sutikti Naujuosius Varšuvoje. Vaikinas pripažįsta norėjęs ištrūkti iš įprastų lietuviškų vakarėlių namuose, o nuomos kainos Nidoje ar kokiuose Druskininkuose badė akis.

Tačiau prieš du mėnesius bandęs užsirezervuoti vietą nakvynei Varšuvoje, suprato, kad tai nebus taip paprasta.

Varšuva
Varšuva
© Vida Press

„Per „Airbnb“ rezervavome net 3 butus ir visus mums atšaukė. Galiausia pavyko užsirezervuoti tik per „Booking.com“. Už tris naktis dviejų kambarių apartamentuose pačiame Varšuvos centre užmokėjome 612 eurų. Net neabejoju, kad galėjome rasti kažką pigiau, bet daugiau nebenorėjome pagalvoti apie paieškas“, – pasakoja jis.

Iki Varšuvos visa kompanija vyko automobiliu. Po kelionės Rimas paskaičiavo, kad kiekvienam viso labo tai atsiėjo po 20 eurų.

Tačiau labiausia Lenkijos sostinėje džiugino kainos kavinėse ir restoranuose.

„Valgėme geruose restoranuose, nesakau, kad pačiuose prabangiausiuose, bet tikrai geruose ir vidutiniškai sumokėdavome už sriubą, patiekalą, gėrimą apie 15 eurų žmogui.

Pavyzdžiui, draugė valgė steiką, kuris kainavo 13 eurų, ir sakė, kad tai geriausias steikas, kokį valgė. Tai yra juokinga kaina, kai kažkur Alytuje kartą už steiką paklojo apie 30 eurų.

Pačiame senamiestyje valgėme tradicinių patiekalų restorane, kur už upėtakį sumokėjau vos 7 eurus. Tai tikrai nėra brangu, o alkoholis ten stipriai pigesnis. Tarkime, alaus bokalas kainuoja iki 3 eurų. Sakyčiau, kad viskas yra kokiu trečdaliu pigiau negu Lietuvoje“, – reziumuoja.

Naujieji be fejerverkų

Pačių Naujųjų metų naktį kompanija sutiko išsinuomotuose apartamentuose.

Rimas juokiasi, kad šventinį stalą keturiems, įskaičiuojant ir alkoholį, pavyko surengti vos už 50 eurų: „Mišrainių nedarėme, pasigaminome įvairių užkandžių, sumuštinių. Buvome užsukę į parduotuvę tai 250 g rūkytos lašišos filė kainavo 20 zlotų – apie 5 eurus. Man atrodo pigu, nes Lietuvoje 120 g pakelis kainuoja apie 4 eurus.“

Vis dėlto ne viskas Naujųjų naktį ėjo kaip iš pypkės. Artėjant dvyliktai, Rimas su draugais išsiruošė į lauką, tikėjosi pamatyti fejerverkus, tačiau jų beveik nebuvo.

Varšuva, Lenkija
Varšuva, Lenkija
© Postcardfrom

„Iš pradžių nesupratome, kas negerai, pagalvojome, kad gal blogoje vietoje stovime, tačiau paskui išsiaiškinome, kad valdžia neberengia didelio saliutų šou, kad negąsdintų vietos gyvūnų, taigi fejerverkus šaudė tik pavieniai žmonės“, – juokiasi jis.

Rimas paskaičiavo, kad iš viso kelionė vienam žmogui su nakvyne, maistu ir pramogom atsiėjo po 300 eurų.

„Kai žiūrėdavome į zlotus – viskas atrodė labai brangu ir baisu, bet kai padalindavome iš 4, tai suprasdavome, kad dažnai mokame centus“, – nestokoja geros nuotaikos.

Vilniečių Talino kainos nenustebins

Sutikti naujuosius su drauge Taline nusprendusi Julija sakė sulaukusi ne vieno komentaro, kaip ten brangu. Tačiau kadangi apsistojo pas draugus ir nereikėjo mokėti už nakvynę, nusprendė surizikuoti.

„Kelionė visą naktį autobusu buvo varginanti, todėl atvykusios anksti ryte iškart nusprendėme prabusti su rytiniu kavos puodeliu. Aš labai mėgstu gerti Latte kavą, todėl jos kaina iš pradžių sukėlė kartėlį – dažniausiai ji visur kainuodavo apie 3,5 euro. Tačiau kartą pusryčiaudamos radome ir malonią alternatyvą – kavą iš termosų. Ji tekainavo 2 eurus už puodelį“, – prisimena ji.

Taline draugės praleido keturias dienas, per kurias daugiausia laiko skyrė miesto tyrinėjimui, lankėsi restoranuose.

„Pirmenybę teikėme geram ir kokybiškam maistui, tačiau negalėjome ignoruoti ir kainų.

Talinas
Talinas
© DELFI / Orestas Gurevičius

Taline, kaip mane pamokė ten kurį laiką gyvenusi bendrakeleivė, yra populiari viena tinklinė vietinė kavinė, kurioje galima pavalgyti sočius ir skanius pusryčius nuo 4 iki 6 eurų, bet, aišku, gėrimų – kavos, sulčių ar arbatos kainos nebuvo džiuginančios, nuo 3 iki 5 eurų.

Kai valgydavome kokiame mums įdomesniame restorane, už pietus ar vakarienę, išleisdavome maždaug 9 eurus už vieną patiekalą, o už gėrimą vėlgi apie 4 eurus. Ypač pasirodė brangi vyno taurė, kuri paprastai kainuoja apie 4–5 eurus už paprastą taurę“, – vardija.

Vis dėlto ji pripažino, kad kainos nei pribloškė, nei sukėlė šoką.

„Porą kartų lankėmės vietiniame „Rimi“, kur pirkome įprastus kiekius duonos, sūrio, jogurtą, šampano ir už viską mokėjome tikrai ne brangiau nei Lietuvoje.

Manau, Lietuvoje kainos pasiekė tokį lygį, kad Estijoje jautiesi taip pat – nei šokinėji iš laimės dėl pigumo, nei per daug nustembi, jog už šampano butelį reiks pakloti 7 eurus. Jei esate pripratę prie Vilniaus kainų, tuomet Talinas irgi nebus toks jau baisus.

Prisipažinsiu, dar sutaupėme pinigų viešajam transportui, nes Talino gyventojams jis nemokamas, kadangi nepirkome bilietų, bet sąžiningesnius žmones įspėsiu, kad visai dienai jis kainuoja 3 eurus, vienkartinis – 2 eurus“, – dalinosi patirtimi.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
1.0000

Lietuva galbūt skųs ES teismo sprendimą dėl paramos žaliajai energetikai

Europos Sąjungos Bendrajam Teismui nutarus, kad Europos Komisijos ( EK ) sprendimas suderinti...

Liepkalnio sankryžos rekonstrukcija artėja prie pabaigos (1)

Vilniaus Liepkalnio, Žirnių gatvių ir Minsko plento sankryžos rekonstrukcija artėja į pabaigą.

Užsidariusio „Uptown Bazaar“ savininkai: mūsų verslą „suvalgė“ pandemija (127)

Nuo gegužės mėnesio pradžios duris užvėrė sostinėje įsikūręs gastronominis maisto turgus...

Renginių industrijos asociacija apie Galimybių pasą: naudojimas – nesuprantamas (21)

Vyriausybei trečiadienį priėmus sprendimus dėl Galimybių paso, Renginių industrijos asociacijos...

Ekonomistas: lietuvių srautas į maisto parduotuves gegužės pradžioje buvo didžiausias per visus šiuos metus (3)

Didėjantis gyventojų mobilumas – ne tik spartėjančių vakcinavimo tempų rezultatas, bet ir...

Top naujienos

Lietuviai skelbia sukūrę vaistą nuo koronaviruso: jis gali tapti pirmuoju pasaulyje (26)

Vilniuje įsikūrusi „ Northway Biotech “ pernai pranešė, kad kartu su šveicarais kuria...

Vilniuje atsidarė naujas traukos centras – tokio turgaus mums pavydės visos Baltijos šalys (209)

Gali būti, kad Vilnius nuo šiol turi naują madingiausią ir patraukliausią susitikimų vietą....

Po sunkios COVID-19 ligos kelias į sanatoriją – užvertas: dėl naujo Dulkio įsakymo susiklostė absurdiška situacija (158)

Praėjusį ketvirtadienį vilnietės Karinos tėvas po sunkios ir komplikuotos COVID-19 ligos buvo...

Lietuvė apie padėtį šalyje, kuri manė nugalėjusi koroną: situacija dramatiška, ligos atveju nebepadeda net pinigai išpardavė pasigamintas vakcinas (236)

Koronaviruso atvejų skaičiui Indijoje vis mušant rekordus, šalies valstijos skelbia atskirus,...

Pasiilgusiems kelionių žinia iš Briuselio: štai ką svarbu žinoti planuojantiems atostogas (29)

Turizmas yra vienas tų sektorių, kurį COVID-19 pandemija paveikė labiausiai, dėl to gali būti...

Moterys ir technologijos: šie startuoliai pandemijos akivaizdoje sulaukė išskirtinio investuotojų dėmesio

Kadaise rizikos kapitalo bendruomenės laikyti pernelyg nišiniais ar rizikingais, šiandien, kai...

Joana Balčiuvienė | D+

Po 7 metų santuokos atsibudo: ką daryti, jei tas žmogus man net nepatinka

Gyveni gyveni su žmogumi, ir staiga matai: na, ne toks protingas, kaip kolega. Ir ne tokie pomėgiai...

Renata išdavė paslaptį, kaip ypatingai gardžiai paruošti karką: tai grilio bomba, kurią kepsite dar ne kartą (3)

Ar kada valgėte karką , ruoštą pomidorų sultyse? Maisto entuziastė Renata Stužėnienė iš...

Po švilpuko merginos pamiršo skrupulus: aikštėje draskėsi ir žaidėjos, ir jų treneriai (8)

Bulgarijos moterų futbolo taurės pusfinalyje emocijų bei kovos netrūko ir po mačo pabaigą...

Verta žinoti: kokius aušinimo skysčius galima sumaišyti, o kokių klaidos kainuos brangiai (10)

Kad pagrindiniai eksploataciniai automobilio komponentai yra variklio ir transmisijos alyvos bei...