Pirmos dienos – kaip siaubo filme

R. Širvinskas pasakojo, kad kaip uždaroji akcinė bendrovė jo sukurta kompanija veikia jau nuo 2011-ųjų, tačiau pačiai idėjai bei projektui visai ne už kalnų, jau šį birželį, sueis 11 metų.

„Pirmus pusantrų metų tai buvo mano tinklaraštis, kuriame pradėjau dalintis pigių kelionių idėjomis, o vėliau jis esant poreikiui išaugo į verslą“, – sakė jis bei užsiminė, kad jo verslo atsiradimą pastūmėjo būtent 2008-2009-ųjų metų krizė, nes tada smarkiai išaugo pigių kelionių paklausa.

R. Širvinsko teigimu, nuo pat pirmų dienų verslas sekėsi puikiai, o su kiekvienais metais augo ir darbuotojų skaičius.

Paklaustas, ar būta sunkių dienų, jis teigė, kad šiandien esanti situacija be jokios abejonės įmonei yra pati sudėtingiausia.

Rimvydas Širvinskas-Makalius

„Pirmąsias penkias dienas, po to, kai buvo įvestas draudimas lietuviams keliauti į užsienį, kovo 12 dieną, gyvenau kaip siaubo filme ir košmare.

Kiekvieną rytą atsikeldavau ir galvodavau, galbūt tai sapnas ir iš tikrųjų taip blogai nėra, bet paskui greitai persiverčiau ir, tiesą pasakius, dabar galiu pasakyti, kad man šis periodas yra labai įdomus priimti tokį didelį iššūkį, turėti tokius didelius įsipareigojimus tiek prieš savo keliautojus, tiek prieš savo komandą ir bendromis pastangomis išlipti iš šitos situacijos ir toliau sėkmingai tęsti veiklą“, – atvirai sakė jis ir teigė šiandien galintis tik pasidžiaugti, jog su verslo partneriu elgėsi atsakingai ir dar prieš viskam apsiverčiant aukštyn kojomis turėjo susikaupę pinigų bagažą.

„Jie mums dabar padeda išgyventi ir ne tik padengti nuostolius, tačiau ir išlaikyti darbuotojus ir įmonę. Aš dabar matau, kad mes tikrai tam buvome pasiruošę, neiššvaistę pinigų“, – kalbėjo verslininkas.

Praėjus kiek laiko po interviu, socialiniame tinkle „Facebook“ R. Širvinskas pranešė naujausią įmonės situaciją. Rašoma, kad Vyriausybės sprendimai dėl pagalbos kelionių organizatoriams užtruko per ilgai, tad tenka ieškoti sprendimų, kurie nesukeltų piniginių nuostolių keliautojams, o įmonei padėtų išlikti rinkoje bei įvykdyti tai, kas sutarta.

R. Širvinskas praneša, kad prieš pandemiją įmonė turėjo atsidėjusi dalį uždarbio, dabar maksimaliai sumažinti kaštai, tačiau vis tiek tenka mažinti darbuotojų skaičių, o likę darbuotojai sutiko dirbti už 30-50 proc. mažesnį atlyginimą. Be to, įmonė nusprendė nemokėti dividendų, juos panaudoti darbuotojų išlaikymui ir įsipareigojimų keliautojams vykdymui.

„Šiuo metu net 92 proc. mūsų keliautojų sutinka atidėti savo kelionės planus. Kuo ateitis dėl kelionių bus šviesesnė, tuo šis skaičius labiau didės – labai tuo tikiu ir sakau begalinį ačiū keliautojams, kurie sutinka laukti savo atostogų po pandemijos, o mes pažadame įvykdyti įsipareigojimus. (...) Buvo sunku viską suvokti, bet džiaugiuosi, kad turime santaupų ir dėl to esu ramus. Vis dar nėra aiškumo iš valstybės dėl pagalbos turizmo sektoriui, bet jau dabar turime planą, kaip atsistatyti“, – rašė jis.

Į užsienį keliones perka rudeniui ir žiemai

Kalbėdamas apie pardavimus, R. Širvinskas sakė, kad pirmąsias tris karantino savaites jie buvo nuliniai, o gyventojai naujų kelionių neužsisakinėjo, tačiau vėliau situacija pasikeitė, mat šiandien kelionių rinka po truputį atsigauna.

„Dabar jau kokios geros dvi savaitės, kaip, tiesą pasakius, tų pardavimų atsiranda ir yra. Tam įtakos turi žmonių susitaikymas su situacija, naujų kelionių krypčių paskelbimas 2021-iesiems. Pardavimai šiandien vyksta įvairiausiomis datomis“, – sakė verslininkas ir tikino, kad nors šiandien jie tesudaro apie 5-7 proc. palyginus su tuo, kaip būta anksčiau, tai rodo atgimstantį žmonių optimizmą.

Tiesa, kelionės į užsienį šiandien daugiausia perkamos rudeniui bei žiemai, Naujiesiems metams.

„Dar niekada neteko pastebėti, kad balandžio mėnesį žmonės planuotųsi savo naujametines išvykas. Jie jas planuojasi Maldyvuose, Šri Lankoje, Tailande, Vietname ir pan.

Taip pat žmonės pradėjo užsisakinėti ir kelialapius poilsiui Lietuvoje, nebūtinai pajūryje. Poilsis Lietuvoje aktyviai renkamasis vasaros sezono laikotarpiui, taip pat į vasarą atostogas atideda tie, kurie neišvyko nuo kovo vidurio“, – sakė jis.

Gali mažėti kelionių pasirinkimas

Verslininkas pasidalijo ir tuo, ką apie turizmo atsigavimą girdi iš kitų partnerių pasaulyje bei ką apie viešbučių atsidarymą bei turizmo pradžią kalba pats verslas.

„Turkija buvo paskelbusi, kad nuo birželio mėnesio jau laukia ir norėtų laukti keliautojų, tačiau nė vienas nežino atsakymo, kada tai įvyks tiek Turkijoje, tiek visame pasaulyje.

Mes nuolatos bendraujame su partneriais užsienyje, Azijoje, kur sezonas prasideda maždaug nuo spalio-lapkričio mėnesio daugelyje krypčių, kur europiečiai pradeda keliauti, tai jie tikisi, kad iki vėlyvo rudens viskas susitvarkys ir bus galima keliauti“, – pasakojo jis.

Visgi R. Širvinskas atviras, prasidėjus turizmo sezonui, ko gero, kelionių pasirinkimas, tiek kalbant apie jų datas, tiek apie skrydžius bei kryptis, mažės.

„Bus sumažėjęs poreikis kelionėms. Kiekviena aviakompanija labai skirtingai reaguoja į visą tai, tam tikros avialinijos keliones atšaukia net iki rugpjūčio mėnesio, suomių bendrovė „FinAir“ iki birželio pabaigos nevykdys skrydžių, o kiti laukia, kada bus galima pradėti. Kai kurie ir balandžio pabaigai pardavinėjo, ir gegužei pardavinėja skrydžius tikėdamiesi, kad viskas pasikeis“, – sakė jis.

Verslininkas taip pat akcentavo, kad ir pačios kelionės po atsidarius sienoms gali atrodyti kitaip.

„Gali būti įvesti draudimai skraidinti pilnus lėktuvus vidurinę kėdę paliekant tuščią. Žinoma, tuos tuščių kėdžių nuostolius apsiims aviakompanijos, todėl bilietai vėliau galėtų brangti“, – svarstė jis.

Kelionių kainoms numato du scenarijus, gali keistis kryptys

Paklaustas, kaip karantinui pasibaigus gali atrodyti kelialapių kainos, jis tikino bijantis prognozuoti, tačiau įžvelgė dvi galimybes.

Turkija

„Kaip keisis kainos, spėlioti bijau.

Manau, kad čia gali būti dvi versijos – viena, kad žmonės bijos keliauti ir aviakompanijos turės prisivilioti keliautojus ir skelbs įvarius specialius pasiūlymus, kita – kad aviakompanijos drastiškai sumažins skrydžių skaičių, atitinkamai, tada bilietai bus brangesni, o jei įsigalios draudimai skraidinti pilnus lėktuvus, bilietai bus dar brangesni ir gali brangti nuo 30 iki 50 proc. Yra labai daug klaustukų.

Dabar aviakompanijos jau bando prisivilioti keliautojus ir siūlo lanksčias sąlygas įsigyti bilietus, nemokamai keisti datas ir pan. Kruizų kompanijos atideda keliautojams likučių mokėjimus, kada jie jausis saugūs, jos netgi leidžia atsisakyti savo dabar nusipirktos kruizinės kelionės likus 48 val. iki išplaukimo“, – teigė jis.

Kad pasaulis gali pradėti keliauti kitaip renkantis ir kitas kryptis nei įprasta, anot R. Širvinsko, taip pat labai tikėtina.

„Žiūrint į Lietuvą aš matau, kaip žmonės ieško atokesnių kampelių poilsiui, tai vadinasi žiūrint bendrai į pasaulį, drįstu daryti išvadą ir mes patys netgi bandome perorientuoti savo pasiūlą į mažesnius viešbučius, kurortus, ne tokias populiarias kryptis arba miestelius, kur nėra masinio susibūrimo vietų.

Manau, kad artimiausiu metu norėsime laikytis atstumo, vengsime didesnių kurortų, viešbučių. Žinoma, ne visi, bet yra dalis, kurie to norės. Mes taip pat kelionės metu dažniau dezinfekuosime savo rankas, ko anksčiau tikrai nedarėme, nebežiūrėsime į žmones Azijoje vaikštančius su kaukėmis, nes jiems tai kasdienybė, tai dabar ir mes prie to priprasime. Galiausiai, turizmas pamažu atgis“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (372)