Turistų skaičius iš Europos Sąjungos šalių Lietuvoje 2015 m. išaugo 11,9 proc., ne iš ES šalių sumažėjo 8,6 proc.

Kaip teigia Valstybinio turizmo departamento (VTD) Turizmo plėtros skyriaus vedėja Rasuolė Andrulienė, nors rusų pernai sulaukėme beveik trečdaliu mažiau (-32,6 proc.), sumažėjo ir baltarusių srautai (-13 proc.), Lietuvos turizmo rinkodaros strategijoje numatytos riziką mažinančios išteklių paskirstymo priemonės leido sėkmingai išgyventi geopolitinius bei ekonominius pokyčius svarbiausiose atvykstamojo turizmo rinkose.

„Šiuo metu net 58,2 proc. Lietuvą aplankančių užsienio turistų yra Europos Sąjungos (ES) piliečiai. Atsižvelgiant į turizmo rinkoje vykstančius pokyčius, VTD apsibrėžė 6 tikslines turizmo rinkas, kuriose artimiausius 5 metus Lietuva planuoja didžiausią įdirbį. Tai ES šalys: Vokietija, Jungtinė Karalystė, Švedija, Italija, Norvegija ir Prancūzija. Strategija pasiteisino: visos šios rinkos praėjusiais metais augo, o penkių tikslinių rinkų augimas yra dviženklis. Kartu jos šiuo metu sudaro 27,1 proc. visos Lietuvos apgyvendinimo rinkos," - teigia R. Andrulienė.

Vokietija 2015 m. pirmą kartą tapo užtikrinta Lietuvos atvykstamojo turizmo lydere. Pernai mūsų šalyje svečiavosi 170 tūkst. vokiečių turistų, 4,9 proc. daugiau nei 2014 m.

VTD užsakymu atliktas tyrimas, kurio metu Lietuvą kaip turizmo šalį vertino užsienio turistai, atskleidė, kad Vokietijos turistai itin palankiai vertina Lietuvos turistinį potencialą. Net 9 iš 10 Lietuvoje apsilankiusių vokiečių atvykti Lietuvą rekomenduotų savo draugams ir pažįstamiems.

Kovo 9-13 d. Berlyne, tarptautinėje ir vienoje didžiausių pasaulyje parodoje ITB 2016, VTD pristatys Lietuvos gamtos ir kultūros paveldo objektus ir turizmo naujienas visoje šalyje (didžiuosiuose miestuose, kurortuose ir regionuose) bei kvies vokiečius atvykti į Lietuvą.

Svarbiausių Lietuvos atvykstamojo turizmo rinkų 10-uke didžiausiu turistų augimu 2015 m. pasižymėjo Ukraina (+27,1 proc.) ir Norvegija (+27 proc.). Dviženkliu augimu džiugino ir kitos didžiojo dešimtuko šalys: Italija (+20,2 proc.), Jungtinė Karalystė (+17,2 proc.), kaimynės Latvija (+11,3 proc.) ir Estija (+10,6 proc.).

„Turistų srautus iš Ukrainos toliau augino pagerėjęs susisiekimas - pernai Lietuvą ir Ukrainą sujungė nauji skrydžiai į Kijevą ir Odesą. Kaimynus latvius į Lietuvą viliojo Anykščiuose atsidaręs medžių lajų takas. Smagu, kad į Lietuvą sugrįžo prieš tai kelis metus mažėję lenkų turistai. 2015 m. lenkų sulaukėme 8,3 proc. daugiau nei 2014 m. Išaugo ispanų (+26,2 proc.), švedų (+24,2 proc.) ir prancūzų (+14,6 proc.) susidomėjimas Lietuva. Svarbu pastebėti, kad paskutinįjį praėjusių metų ketvirtį (spalį - gruodį), t. y. kalėdiniu-šventiniu laikotarpiu, Lietuvoje svečiavosi kur kas daugiau nei įprastai ukrainiečių (+35,6 proc.), britų (+27,4 proc.), italų (+18,6 proc.), lenkų ir vokiečių (po +11,3 proc.)," - sako R. Andrulienė.

Keturios Lietuvos tolimosios atvykstamojo turizmo rinkos pernai taip pat išlaikė didelį augimą: Japonija augo 45,4 proc., Kinija +36,4 proc., Izraelis +11 proc. Bendras tolimųjų rinkų augimas, lyginant su 2014 m., siekė 12,8 proc.