Sveiki atvykę į… karą

Pamenate, kai prieš porą savaičių vienos televizijos žurnalistai kalbino neįvardytos turizmo agentūros darbuotoją, ar galima vykti atostogauti į Tunisą?

„Aišku, kad galima“, – murkiančiu balseliu agitavo balsas iš už šešėlinės nuotraukos. „Tačiau juk ten lyg ir kariaujama“, – neatlyžo žurnalistai. „Ką jūs, ramu tame Tunise“, – tokiu pat hipnotizuojančiu tonu atsakinėjo nematoma kelionių organizatorė.

Pasirodo, mūsų keliautojų laimei, skrydžiai iš Lietuvos į Tunisą žiemos sezono metu nevykdomi (tik nuo balandžio iki spalio). Tačiau tikėtina, kad yra išvykusiųjų per Lenkijos ar Vokietijos kelionių organizatorius arba savarankiškai susiplanavusiųjų atostogas.

Nieko naujo: kai kurie mūsų kelionių organizatoriai, kaip ir kai kurie vežėjai, jau ne kartą pasižymėjo, šitaip „pareigingai“ aptarnaudami savo klientus. Pamenate, kai prieš porą metų „užlinko“ nacionaline vežėja nuolat prisistatinėjusi skrydžių bendrovė – ji net paskutinę savo gyvavimo dieną „sėkmingai“ pardavinėjo bilietus.

Aišku, visą pasaulį apskriejo kadrai, kai vienoje iš Tuniso gatvių minia su policininkais priešakyje vos nenulinčiavo grupės švedų turistų. Visa jų kaltė buvo pas juos rasti medžiokliniai šautuvai. Taip medžiotojai iš Skandinavijos patys vos per plauką netapo medžiojamaisiais.

2010-ieji – nesėkmių ruožas

Ketvirtus metus kelionių pardavimo internetu tinklalapis „Judek.lt“ atlieka praėjusių metų poilsinių kelionių apžvalgą ir pateikia ateinančiųjų prognozes. Taigi, pasak minėto tinklalapio darbuotojos Eglės Petraitytės, praėję metai buvo bene patys sunkiausi poilsinių kelionių rinkoje. Ir keliautojams, ir kelionių agentūroms, ir kitiems šios rinkos dalyviams (pvz., viešbučiams).

Pašnekovė vardija priežastis. Pirma, balandį išsiveržęs ugnikalnis sukėlė tikrą pasaulinę paniką, sujaukusią milijonų keliautojų planus. Antra, karšta vasara Lietuvoje sumažino kelionių į Turkiją, Ispaniją, Graikiją, Egiptą ir kitas šalis paklausą.

Trečia, pernai bankrutavo kai kurie kelionių organizatoriai („Star Holidays“, „Novus Orbis“, „Oasis Tours“; jie, beje, ir organizavo tiesioginius skrydžius ir keliones į Tunisą). Ketvirta, metų pabaigos desertu tapo žinia apie ryklių išpuolius Egipto kurorte Šarm aš Šeiche. Žinant, kad Egiptas – populiariausia žiemos atostogų vieta, tai buvo dar vienas skaudus smūgis keliautojų ketinimams.

Šiuo metu, E. Petraitytės teigimu, Egipto paplūdimiai jau atverti ir pavojus turistams negresia. Penkta, kelionėms vis dar turi įtakos tebesitęsianti ekonomikos krizė – ji apkarpė gyventojų pajamas ir galimybes keliauti. Padėtį pablogino ir didelė gyventojų emigracija, sumažinusi potencialių turistų skaičių Lietuvoje.

Kone vienintelė teigiama 2010-ųjų turizmo naujiena – skrydžių bendrovės „Ryanair“ atidaryta bazė Kaune. Tai nėra tiesiogiai susiję su poilsinių kelionių rinka ir vykdomais užsakomaisiais reisais, tačiau suteikia turistams alternatyvą savarankiškai pigiau planuotis savo keliones ir skristi tiesiogiai arba persėdus į Ispanijos, Portugalijos, Italijos ar Afrikos kurortus. Beje, tai taip pat atveria galimybę trumpoms ar savaitgalio kelionėms į Europos miestus.

Populiariausios kryptys ir kainos

Populiariausios kryptys praėjusią vasarą buvo Turkija, Graikija ir Ispanija. Po jų rikiavosi Egiptas, Tunisas, Bulgarija. Šią žiemą, kaip visada, paklausios yra Egipto, Tenerifės ir Tailando kryptys, taip pat didele paklausa išsiskiria kaip niekada ankstyvos vasaros sezono kelionės į Turkiją. Juolab kad už Turkijos vizas nuo 2009 m. pabaigos nebereikia mokėti.

Vidutinė kelionės į Turkiją kaina 2010 m. siekė 1 600–1 700 Lt. Tiesa, po „Star Holidays“ bankroto ji pakilo iki 2 000 Lt vienam asmeniui. Internetu užsakant keliones, vidutinė kelionės kaina pernai buvo apie 1 600 Lt, o 2009 m. tesiekė apie 1 400 Lt. Pašnekovė tai aiškina vidutinių kainų turizmo rinkoje augimu bei didėjančiu turistų pasitikėjimu perkant keliones internetu.

Paskutinės minutės pasiūlymai

2010-aisiais, kitaip nei užpernai, kelionių organizatoriai nelepino paskutinės minutės pasiūlymais. Daugiau tokių pasiūlymų buvo pavasarį, kai vienas iš kelionių organizatorių pristatė naują pigių kelionių prekės ženklą. Tačiau vėliau paskutinės minutės kainos vėl šoktelėjo. Ir rinkoje tokių kelionių arba visai nebūdavo, arba būdavo taip trumpai, kad turistai… nespėdavo sureaguoti.

Pasak pašnekovės, tie turistai, kurie laukia paskutinės minutės pasiūlymų, jau kelintus metus iš eilės nukenčia, tačiau vis dar nepasimoko: jeigu yra priimtinas pasiūlymas išankstinių kelionių pardavimų metu, reikia tučtuojau pirkti. Nes rizika, kad vietų neliks arba kainos pakils, yra labai didelė.

2011 metų prognozės

E. Petraitytė mano, kad šiemet, jeigu nepigs gana brangios poilsinės kelionės, daugės savarankiškai keliaujančių poilsiautojų. Tam sąlygas sudaro ir pigių skrydžių bendrovės atsiradimas Vilniuje, ir tokios bendrovės augimas bei stiprėjimas Kaune. Be to, šiemet kelionių organizatoriai vėl pasiūlys tiesioginius skrydžius į Maroką (jie buvo nutraukti prieš dvejus metus).

Minėtasis turizmo tinklalapis prognozuoja, kad, nors pagrindiniai kelionių organizatoriai planuoja trečdaliu padidinti poilsinių kelionių skaičių, šis rinkos segmentas nedidės. Atėjusios į Lietuvą pigių skrydžių bendrovės (Vilniuje pasirodys vengrų „Wizzair“, Kaune plečiasi jau įsikūrusi „Ryanair“) leidžia keliautojams rinktis. Be to, emigracija ir toliau mažina turizmo rinkos potencialą.

Pirkimo internetu tendencijos

Pernai daugiau keliautojų keliones pirko internetu. Kartą tai išbandę klientai paskatina šia paslauga naudotis ir draugus. Žmones patraukia paprastumas ir greitis taip įsigyjant keliones. Pagaliau ir patys kelionių organizatoriai pradėjo skatinti klientus naudotis šiuo pirkimo būdu.
Tad šiemet kelionių agentūrų konkurencija tik aštrės, nes į rinką daugiau investuoja tiek esami, tiek nauji žaidėjai. Tačiau ar turistai rinksis keliais litais mažesnę kainą siūlančius naujokus, ar žinomus ir patikimus kelionių pardavimo internetu tinklalapius, parodys tik šių metų kelionių rinkos apžvalga 2012-aisiais.