Apie 14 mln. litų skolos pančius verslininkas Gytis Januška nusimes po 3,5 metų, nors be bankroto iš tokios kilpos nebūtų išsivadavęs, matyt, iki gyvenimo pabaigos.

G.Januška, buvęs nekilnojamojo turto bendrovės savininkas, žlugo, kai prieš ketverius metus Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) areštavo daugiau kaip 2 mln. litų bendrovės sąskaitoje už tai, kad bendrovei tarpininkavę agentai dirbo su individualios veiklos pažymėjimais.

Lietuvoje Fizinio asmens bankroto įstatymas kol kas nepriimtas. Todėl Latvijoje internetinės prekybos bendrovėje dirbusiam lietuviui mintis pasiskelbti bankrutavusiu šioje šalyje kilo pernai lapkritį, Latvijoje įsigaliojus naujai Fizinių asmenų bankroto įstatymo redakcijai.

Lietuvio bankroto byla Latvijoje buvo išnagrinėta per 4 dienas, jo bankrotas paskelbtas birželio 12-ąją. Taip pat buvo paskirtas bankroto administratorius, kuris, vadovaudamasis Lietuvos įstatymais, pardavinės G.Januškos turtą. Pardavus turtą, atsižvelgiant į tai, kaip bus atsiskaityta su kreditoriais, vyrui bus nustatytas kompensacijos nuo jo gaunamų pajamų dydis, kurį tam tikrą laiką jis turės mokėti savo kreditoriams.

Latvijos teismo paskelbtą lietuvio bankrotą Lietuvos apeliacinis teismas patvirtino - dabar šis teisiškai galioja visose Europos Sąjungos šalyse, taigi ir Lietuvoje. Pastarasis sprendimas - precedentas kitiems lietuviams skolininkams pasirinkti "latvišką" bankroto kelią.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)