aA
„Rezervuota“, – štai tokie įspėjantys ženklai pirmadienį atliekant eksperimentą gulėjo ant kas antro stalelio viename Šiaulių „Amber food“ tinklo restoranų. Jo vadovas Gediminas Balnis „Delfi“ tikino, kad klientų susodinimas atitinkamu atstumu siekiant išvengti koronaviruso grėsmės kol kas – tik eksperimentas, o ar tokia tvarka galėtų būti nuolat, jis dar nežinantis.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Shutterstock

Lietuvoje situacija – gera

Portalui jis pasakojo, kad pirmadienį klientus prisėdusius prie kas antro stalelio viename restoranų buvo galima rasti tik Šiauliuose, tačiau kol kas tai – tik bandymai.

„Žinoma, mums yra sudėtingiau dirbti, nes labai plačiai išsiskleidžia žmonės. Ketvirtadienį taip pat eksperimentas bus kartojamas Šiauliuose ir Vilniuje“, – sakė jis bei pridūrė, kad bendrai restoranai laikomi vidutinės ar net žemesnės rizikos vieta, nes staleliai Lietuvoje yra išdėlioti pakankamai erdviai ir nėra labai arti vienas kito.

„Mūsų idėja tokia, kad mes paskaičiavome, jog jei šachmatų principu kas antrą staliuką mes padarytume rezervuotą, tai vieno žmogaus atstumas nuo kito būtų maždaug 2,2 metro. Žinoma, ne visais atvejais, bet vidutiniškai, o tai yra pakankamai saugus atstumas žiūrint pagal rekomendacijas dėl koronaviruso“, – sumanymu dalijosi jis.

Tiesa, paklaustas, tokią idėją jis nusižiūrėjęs iš Italijos, kur savaitgalį buvo paskelbtas karantinas, G. Balnis sutiko, kad iš dalies tai turėjo įtakos.

„Iš dalies taip, bet manau, kad pas mus net nieko nedarant, atstumas tarp stalų yra dvigubai didesnis nei tipiškame itališkame restorane“, – teigė jis, o paklaustas, ar iš valdžios yra girdima kalbų apie tokius ar panašius galimus apribojimus ateityje, jis tikino su valdininkais apie tai taip pat jau kalbėjęs.

„Mes valdžiai sakėme apie šią idėją, bet jie sakė, kad mes nesame didžiausia rizikos vieta. Didžiausia rizika – teatrai, naktiniai barai, kur žmonės stovi vienas prie kito.

Net Italijoje, kur tokia padėtis, restoranai tik imasi papildomų priemonių, tokių, kaip mes dabar, ir jie vis tiek visi dirba, nors ir mokyklos, ir kino teatrai jau uždaryti“, – sakė verslininkas.

Kristų pardavimai

Vadovas pabrėžė kol kas dar nežinantis, ar toks eksperimentas bus tik repeticija, ar tokią tvarką vėliau bus nuspręsta pritaikyti ir kituose jo valdomuose restoranuose.

„Viskas labai keičiasi. Pasibandysime, žiūrėsime, kaip reaguoja klientai, matysime, gal kur labiausiai bus išsigandę žmonės, ar kur bus koks atvejis, kokiame mieste. Žiūrėsime, kaip Šiauliuose, ten žmonės buvo išsigandę.

O gal bus ir taip, kad matysime, kad pusę stalų ir taip yra tuščių, tai kam tada reikia, kad puse salės būtų sausakimša, o puse – tuščia. Pažiūrėsime ir tarpinius sprendimus, gal tai galėtų būti tik darbo dienomis, daug sprendimų gali būti. Kai nėra to poreikio, kam didinti riziką“, – teigė jis.

Tinklo vadovas sutiko, kad aptarnaujamas tik kas antras stalelis galimai reikštų ir tai, jog perpus kristų ir pardavimai.

„Vienas dalykas yra – kad būtų saugiau, kitas – o gal pas mus pastoviai būtų 50 proc. užimtumas ir visi staleliai būtų užpildyti, nes mes būtume saugiausias restoranas Lietuvoje.

Kitas dalykas, jeigu mes uždarę pusę savo pardavimo vietų, atitinkamai ir nuomotojai turi koreguoti savo žingsnius. Mes galvojame, galbūt ne mes vieni prisidėtume, bet jei mes uždarome pusę vietų, tai pusę nuomos už tą laikotarpį gal skaičiuotų ir nuomotojai, ar valstybė padengtų pusę komunalinių sąnaudų. Juk čia nėra tikslas, kaip mums uždirbti, mes ruošiamės, kaip išgyventi šį laikotarpį“, – sakė verslininkas.

Jo teigimu, šiuo metu restoranų ir kavinių lankomumas kiek yra sumažėjęs, tačiau klientai pamažu sugrįžta.

„Lankomumas yra sumažėjęs, ypač, pirmomis dienomis, bet paskui žmonės suprato, kad gyvenimas tęsiasi ir dabar jis po truputį šiek tiek atsistato.

Jis daugiau yra sumažėjęs didžiuosiuose prekybos centruose, gal žmonės vengia didesnių koncentracijų, bet pavieniai ir atskirai veikiantys taškai, juose apyvartos sumažėjimas mažiau jaučiasi, o yra ir tokių restoranų, kur apyvarta net ir augo“, – portalui pasakojo G. Balnis.

Nuo kovo 12 d. naujovė bus išmėginta Vilniaus Vokiečių gatvėje veikiančioje „Katpėdėlėje“, taip pat Šiaulių „Akropolio“ „Katpėdėlėje“, „Saulės miesto“ „Charlie pizza“ bei „La Crepe“ restoranuose. Žingsniui pasiteisinus, svečiai prie kas antro stalelio būtų aptarnaujami daugelyje tinklo restoranų.

Nežino, ką reikėtų daryti

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė „Žinių radijo“ laidoje pirmadienio rytą taip pat pasakojo, kad štai kai kuriuose regionuose dėl koronaviruso buvo fiksuojamas viešbučių ir restoranų užimtumo mažėjimas.

Evalda Šiškauskienė
Evalda Šiškauskienė
© DELFI / Domantas Pipas

„Apmaudu, kad dėl koronaviruso regionuose, o, ypač, Šiauliuose, krito užimtumas tiek viešbučiuose, tiek restoranuose nuo 20 iki 40 proc., priklausomai nuo vietos.

Nes ten buvo nustatytas virusas moteriai. Tai iškart žmonės reaguoja ir reaguoja baisiai“, – sakė ji.

Taip pat E. Šiškauskienė kalbėjo pasigendanti valdžios komunikacijos bei bendradarbiavimo su verslininkų atstovais.

„Mus labai stebina, kad valdininkai susirinkę patys sprendžia, ką daryti, nekviečia verslo, nesitaria, nepaklausia. Jautriausia – turizmas ir viešbučiai, tad norėtųsi, kad verslo atstovai būtų pakviesti, susėstume prie vieno stalo ir pažiūrėtume, kaip pasiruošti blogiausiam scenarijui, kokią žinutę iškomunikuoti dabar“, – sakė ji.

E. Šiškauskienė taip pat pridūrė, kad viešbučiai šiuo metu net nežino, kaip reikėtų elgtis jei viešbutyje būtų susirgęs žmogus, o jei būtų įvestas karantinas, neaišku, kas turėtų padengti išlaidas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(12 žmonių įvertino)
2.6667

Nausėda kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą: kai kas drumstame vandenyje gali bandyti pagauti žuvį

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad, pasitaikant trikdžiams dėl asmens apsaugos priemonių...

Bankrotas ir restruktūrizavimas: ką reikia žinoti verslui?

Dauguma verslų įsitikinę, kad, susidūrus su finansiniais sunkumais, vienintelė išeitis –...

Vyriausybėje – 15 tūkst. eurų „Grigeo Klaipėdos“ taršos tyrėjams (2)

Vyriausybė trečiadienį spręs, ar skirti 15 tūkst. eurų prokurorų atliekamam ikiteisminiam...

Patarimas darbuotojams: jei sutinkate su mažesne alga, turi mažėti ir darbo krūvis (90)

Su sunkumais dėl karantino susiduriančiose įmonėse darbuotojų gali būti prašoma susimažinti...

Seimas: Lietuvos bankas gali kredituoti visas finansų įmones

Lietuvos bankas (LB) galės kredituoti ne tik bankus ir kredito unijas, bet ir kitas finansų...

Top naujienos

Sutuoktiniai po skambučio į karštąją liniją – įbauginti: sudvejojome, ar verta tikrintis (226)

Pokalbis su karštosios linijos savanore dėl koronaviruso tyrimo vyrui ir jo žmonai pasirodė labai...

Nausėda pažėrė kritikos Seimui: man visiškai neįdomu, kas yra kaltas – kalti visi papildyta (214)

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienio rytą apsilankęs Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM)...

Patarimas darbuotojams: jei sutinkate su mažesne alga, turi mažėti ir darbo krūvis (90)

Su sunkumais dėl karantino susiduriančiose įmonėse darbuotojų gali būti prašoma susimažinti...

Šiems būstams karantino metu žada aukso amžių: žmonės turi pinigų ir nori juos išleisti (49)

Nekilnojamojo turto rinka šiuo metu patiria milžinišką sąstingį. Kol NT pardavėjai stengiasi...

Mokslininkas – apie virusui atvertą užnugarį: kai kurias klaidas dar galima ištaisyti (51)

Lietuvoje jau daugiau nei pusė tūkstančio medikų turėjo izoliuotis dėl kontaktų su koronavirusu...

ULAC vadovas: 6 iš 7 koronaviruso atvejų gali likti nepastebėti (40)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas neslepia,...

Mokslininkas paaiškina: štai, ką reikėtų daryti, jei pandemijos metu norite apsipirkti saugiai (10)

Donaldas Schaffneris yra mikrobiologas ir maisto saugos ekspertas iš Rutgerso universiteto....

Koronavirusu užsikrėtusi aktorė izoliavosi psichikos sveikatos centre: norėčiau nusikeikti, bet geriau sukalbėsiu maldą (105)

„Pradėsiu pozityviai“, – pirmadienio vakarą savo mintimis dalijosi Ieva Labanauskaitė ....

Adam Tooze

Ar koronaviruso sukelta finansinė krizė bus didesnė už 2008 m. krizę? (2)

Paskutinioji ekonominė krizė buvo finansinis širdies smūgis. O ši gali būti panaši į viso...

Kaip sterilizuoti namus, jei baigėsi valikliai: šias priemones rasite ir savo spintelėje (1)

Kai išeigas tenka riboti beveik iki nulio, turime daug gražaus laiko susitvarkyti namus. Apie...

|Maža didelių žinių kaina