Kaip pasakojo ISM universiteto doc. dr. Ieva Augutytė- Kvedaravičienė, bendrai tyrime buvo nagrinėta apšvietimo, triukšmo, temperatūros, šviesos, oro kokybės, geografinės padėties ir kitų kriterijų įtaka darbo vietai.

Tyrimo metu nustatyta, kad darbo vietoje ir biuruose daugiausia bendradarbiavimą lemia darbo vietos interjeras bei apšvietimas, oro temperatūra, o štai atviras biuro tipas darbuotojo sveikatai bei motyvacijai gali turėti ir neigiamos įtakos.

Pasak mokslininkių, tai gali lemti net tai, ar darbuotojas liks dirbti įmonėje, ar paliks darbą. Taip pat atviruose biuruose dirbantys darbuotojai dažniau serga.

„Įtakos, kaip jaučiasi darbuotojas, turi net vaizdas pro langą. Respondentai, kurie pro langą matė gamtos elementus, jie bendrą įvertinimą skyrė didesnį, o tie, kurie pro langą matė gatvę – bendrame vertinime skyrė mažiau balų“, – atskleidė mokslininkė.

Visgi silpnoji vieta biuruose, kaip parodė apklausa – privatumo trūkumas.

Atviri biurai

„Tai tiek audio privatumas, tiek vizualinis privatumas“, – sakė doc. dr. I. Augutytė- Kvedaravičienė.

Taip pat nustatyta, kad patalpose, kuriose yra augalų, darbuotojai jaučiasi kūrybingesni ir gali nudirbti daugiau darbų, ypač, jei jie patys gali prisidėti prie augalų parinkimo.

Mokslininkė teigė, kad, bendrai kalbant, vidaus aplinkos veiksnius biuruose darbuotojai įvertino beveik 7 balais, o bendras pasitenkinimas darbo vieta ir biuru įvertintas 6,23 balo.

ISM universiteto prof. dr. Rūta Kazlauskaitė sutiko atskleisti ir rekomendacijas, kuriomis turėtų vadovautis verslas, siekiantis savo darbuotojams suteikti didesnį pasitenkinimą darbu.

Pasak jos, darbuotojams labai svarbios teigiamas emocijas darbe keliančios erdvės, taip pat galimybė lauke leisti pietų pertraukas.

„Reikėtų sumažinti triukšmo lygį, įrengti ramiam darbui ar trumpam poilsiui skirtų patalpų“, – patarė ji ir tikino, kad bendras patarimas – klausyti darbuotojo ir išgirsti, kam ko reikia.

Tyrimas atliktas įmonės „Darnu Group“ užsakymu. Iniciatyva „Darnaus miesto laboratorija“ ketvirtadienį oficialiai pradėjo veiklą ir nuo šiol analizuos, siūlys ir įgyvendins sprendimus įvairiose sostinės darnaus vystymosi srityse.

Tyrimo metu buvo apklausti 300 respondentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)