Palikusi darbą moteris įkūrė savo įmonę ir pradėjo teikti pati konsultacines paslaugas, tačiau perskaityta knyga „Viena paprasta idėja“ (angl. One Simple Idea) pakeitė konsultacijų profesionalės mąstymą, o kartu ir gyvenimą.

„Anksčiau galvojau, kad esu visai nekūrybinga. Kai pradėjau dirbti sau, pradėjau kartu ir augti, dalyvavau daugelyje mokymų. Idėja ir sprendimo radimas paskatino mane pažiūrėti plačiau. Dabar visą pasaulį matau per problemų sprendimą. Jei tik susiduriu su kokia problema, iškart galvojų, kokį sprendimą būtų galima rasti“, – pasakojo R. Radienė.

Būtent jau daugelį metų vairuodama automobilį moteris susidurdavo su viena bėda – spaudžiant pedalus susigadindavo batų pakulnė. Kantrybė moteriai trūko, kai tik užsidėjusi naujus batus ir įsėdusi į automobilį po kelionės ji pamatė, kad nauji batai – sugadinti.

Taip prieš pusantrų metų R. Radienei kilo problemos sprendimas – kaip turėtų atrodyti batų apsaugos, tinkančios bet kokio tipo batams, ir padedančios apsaugoti juos nuo sugadinimo.

„Gimus idėjai pradėjau ja dalintis, pasakoti, kokį sprendimą sugalvojau. Pirmąjį prototipą pasisiuvau pati. Iš žmonių išgirdau, kad tokią problemą turi daug kas, tada sugalvojau patentuoti savo idėją. Gavusi patentą pagalvojau, kas iš jo, jei nėra produkto“, – atviravo moteris.

Užpatentavusi savo kūrinį vilnietei dar reikėjo laiko, kad ši suprastų, kuriuo keliu jai dabar eiti.

Vienas kelias buvo pardavinėti idėją, kitas – pačiai pradėti gaminti produktą ir siūlyti jį rinkai.

„Mąstymai truko gal tris mėnesius. Tačiau šis etapas neišvengiamas, kol sau neatsakai į tam tikrus klausimus, sunku eiti toliau“, – pridėjo pašnekovė.

Vis dėlto R. Radienė nusprendė pati užsiimti produkto gamyba ir pardavimais.

Šiuo metu moters sukurtais produktais jau prekiauja batų parduotuvės Lietuvoje, tačiau moters mintyse – plėtra užsienio rinkose. Kol kas R. Radienė visu savo verslu sugeba pasirūpinti pati, tačiau ateityje, pradėjus eksportuoti produktus, teks didinti darbuotojų skaičių. Pirmosios rinkos, į kurias savo žvilgsnį nukreipusi moteris, – Prancūzija ir Italija. Vilnietė savo produktui populiarinti yra sukūrusi ir internetinę parduotuvę, tačiau ši daugiau skirta klientams supažindinti su produktais, išsibandyti rinką. Didžioji dalis pardavimų – parduotuvėse.

Ramunės Radienės išradimas

Balandžio mėnesį pradėjusi prekybą batų apsaugomis R. Radienė teigė turėjusi šiokių tokių investicijų: patį produktą siuva ne idėjos autorė, bet siuvykla. Tačiau daugiausios, kaip prisipažino verslininkė, investicijos buvo laikas.

Paklausta, kaip sekėsi derėti su Lietuvoje veikiančiomis avalynės parduotuvėmis, kad šios priimtų R. Radienės produktą, moteris prisipažino, kad lengva nebuvo.

„Eini, kalbi, ruoši pasiūlymą. Žinoma, tai užtrunka. Su kai kurias net keturis mėnesius užtruko, su kai kuriais – greičiau. Čia reikia tiek pardavimo, tiek marketingo įgūdžių. Nėra lengva. Kai esi mažas, o kalbi su dideliais, yra labai sunku“, – kalbėjo pašnekovė.

Prieš pradėdama savo produkto gamybą moteris gerai išsianalizavo rinką, ir ne tik Lietuvoje. Kaip pasakojo R. Radienė, Lietuvoje yra patentuotos dvi batų apsaugos. Moters sukurta apsauga skiriasi nuo kitos tuo, kad yra skirta visų tipų batams.

„Buvau padavusi prašymą gauti tarptautiniam patentui, bet padariau labai didelę klaidą Lietuvoje patentuodama pati. Pasaulyje batų apsaugų patentų yra labai daug. Dar 1924 m. buvo registruotos pirmos apsaugos batams. Dėl mano pačios pateikto patento ir neteisingai sudėliotų akcentų, nes tuomet dar daug ko nežinojau, ką žinau dabar, mano tarptautinis patentas nebuvo patvirtintas“, – pasakojo verslininkė.

Ramunė Radienė

Vis dėlto moteris nusprendė dėl to neišgyventi ir savo energijos patentavimams neeikvoti: „Reikia imti, gaminti ir pardavinėti. Žinoma, patentas apsaugo idėjos autorių, bet viskas priklauso nuo to, kiek tu vėliau teiksi pretenzijas, jei tavo teisės pažeidžiamos. Reikia labai daug pinigų, kad apgintum savo patentą. Pagalvojau, ar tikrai tai verta tiek pinigų ir galvos skausmo“.

Valstybinio patentų biuro duomenimis, pernai šalyje buvo pateiktos 165 patentų paraiškos: 152 – nacionalinės, 13 perėjusių į nacionalinį lygį tarptautinių paraiškų. Iš visų pateiktų paraiškų 123 paraiškos Lietuvos pareiškėjų, užsienio – 42.

Pernai Lietuvos patentų biuras iš viso išdavė 120 patentų: 97 – Lietuvos pareiškėjų, 23 – užsienio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)