Toks sprendimas priimtas nepaisant žaliavinės naftos kainų nuosmukio iki rekordinių keturių metų žemumų, informuoja BBC.

Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) valstybės narės po penkias valandas trukusio susitikimo, nusprendė nemažinti naftos gavybos.

Saudo Arabija prieš OPEC susirinkimą buvo išsakiusi savo poziciją, kad nori išlaikyti esamus produkcijos kiekius.

Žaliavinės naftos "Brent" kaina smuko, paskelbus šias naujienas iki 74,36 JAV dol. už barelį.

Nuo birželio žaliavinės naftos kainos smuko apie 30 proc., dėl didėjančios gavybos JAV ir vangios pasaulinės paklausos.

Nerijus Mačiulis
„Lietuvai – geros naujienos, panašu, kad naftos kainos stabilizuosis ties 80 JAV dol. už barelį, kas yra maždaug trečdaliu pigiau nei mes mokėjome metų pradžioje. Dėl to teigiamą įtaką pajus ne tik Lietuvos vartotojai, kuriems dėl to pigiau kainuos kuras, bet ir pasaulio ekonomika“, - komentavo N. Mačiulis.

Pasak jo, analizuojant praėjusio šimtmečio istoriją, matoma, kad naftos kainai sumažėjus daugiau nei penktadaliu, buvo matomas teigiamas poveikis pasaulio ekonomikos augimui.

„Aišku, yra atskiri regionai, įmonės, kurios dėl to turės nuostolių. Tai yra blogos naujienos Rusijai, Venesuelai, Iranui, kurių biudžetai ir taip braška, o su pigesne nafta jiems bus sudėtinga subalansuoti viešuosius finansus. Taip pat tai blogos naujienos JAV skalūnų pramonei, nes kainos, artėjančios prie 70 JAV dol. už barelį, yra riba, kai nebenaudinga gręžti naujų gręžinių“, - dėstė pašnekovas.

Ekonomistas mano, kad po šio OPEC susirinkimo, yra įtvirtintos naujos naftos kainų „grindys“.

„To tikrai pakanka, kad naudą pajustų kiekvienas vartotojas, nors didelę dalį jos mes jau pamatėme: kuras iš tiesų atpigo, tačiau veikiausiai ne tiek, kiek pastarosiomis savaitėmis dar atpigo nafta. Manau, kuras dar gali atpigti keliolika centų“, - teigė N. Mačiulis.

Pašnekovas primena, kad kuro kainoms įtakos turi ir euro bei dolerio kurso santykis, kuris dalį pingančios naftos naudos „suvalgo“.

Kartelis sunerimo

Naftos kainų smukimas kėlė nerimą kelioms naftos kartelio šalims: norint subalansuoti nacionalinius biudžetus, daugumai jų reikia, kad naftos kaina siektų daugiau kaip 80 JAV dolerių už barelį, o daugeliui būtina ir daugiau kaip 100 JAV dolerių naftos kaina. 

„Saudo Arabija ir Persijos įlankos valstybės kurį laiką atsilaikys“, - sakė energetikos ekspertas Simonas Wardellis iš „Global Insight“.

„Jos turi pakankamai finansinių lėšų, reiškiančių, kad jos gali gyventi su žemesne naftos kaina. Jos gali užtikrinti savo biudžetus ir be didesnių naftos kainų“, - teigė jis. 

Trečiadienį Saudo Arabijos naftos ministras Ali al Naimis ir tokias pačias pareigas einantis jo kolega iš Jungtinių Arabų Emyratų sakė tikį, kad naftos rinka stabilizuosis pati.

Saudo Arabija yra didžiausia naftos gamintoja iš visų dvylikos OPEC kartelio narių. 

Skalūnų grėsmė

Analitikai mano, kad išsaugoti tokias pačias gavybos apimtis siekiama tam, kad būtų išlaikytas šios rinkos dominavimas augančios skalūnų naftos gavybos akivaizdoje.

Skalūnų bumas buvo viena iš priežasčių, privertusių mažėti naftos kainas.

Tačiau smunkant naftos kainoms, skalūnų naftos gavyba praranda savo ekonominę naudą.

Jeigu naftos kainos kurį laiką išliks žemos, tai gali ilgesniam laikui sustabdyti skalūnų gavybą. Taigi išsaugoti žemas naftos kainas OPEC narėms gali būti naudinga.  

„Jeigu OPEC būtų sumažinusi gavybos apimtis, ji būtų užleidusi daugiau rinkos skalūnų naftos gamintojams, o tai nėra pats geriausias jos narių interesas ilgalaikėje perspektyvoje“, - sakė Fawadas Razaqzada iš forex.com.

„Saudo Arabija nori, kad OPEC išliktų svarbi, - teigė analitikas Philas Flynnas. – Vienintelis būdas tai padaryti yra numalšinti JAV skalūnų naftos gamybą“. 

OPEC tenka trečdalis visų pasaulio naftos pardavimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (964)