„Taip, iš tiesų Lietuva laikoma pigaus alkoholio vieta“, – DELFI patvirtino po pusės metų studijų Vilniaus universitete į gimtąjį Berlyną grįžęs 26 metų studentas Cedricas Seeligeris.

Tačiau kaip pastebi psichoterapeutas Tomas Kajokas, tokių šalių yra labai daug: ta pati Turkija ar kiti Baltijos kraštai, kaip, pvz., Estija, į kurią savo laiku važiuodavo išgerti skandinavai.

„Be abejo, nes esame pigesni, prieinamesni ir daliai žmonių, kuriems svarbi kaina, Lietuva tampa traukos vieta. Galiu tik spėlioti, kaip mes patys bandome prisistatyti turistams: ar Lietuva tik pigi vieta išgerti, ar vieta kurią verta pamatyti. Šiaip jau negirdėjau ar bent jau viešai nešmėžuoja: atvažiuokite į Lietuvą, nes čia pigu gerti. Jeigu turistams būtų svarbu vien tai, ko gero jie važiuotų į kokią nors Andorą, kur dar pigesnis alkoholis, nes nėra mokesčių“, – sakė Vilniaus toksikologijos klinikos gydytojas.

Vilniaus gatvėse DELFI kalbinti užsieniečiai sakė, kad „yra ir pigesnio alkoholio šalių“, tačiau neneigė, jog jų pasirinkimą užsukti į Lietuvą veikė tai, kad čia nedidelės kainos.

„Geras ir nebrangus alus“, – džiaugėsi jaunuoliai iš Ispanijos.

Tačiau nuo priklausomybės alkoholiui pacientus gydantis T. Kajokas galbūt pasisakytų už tai, kad tas alus būtų brangesnis. „Bet pabandykite tai padaryti, kaip sakė kareivis Šveikas: „Jokia alų branginanti vyriausybė neišsilaikys“, – citavo toksikologas.

Vartotojiška kultūra skatina apsirijimą

Tomas  Kajokas
T. Kajoko duomenimis, pagal suvartojamo alkoholio kiekį mes lyg ir nedaug skiriamės nuo šalia gyvenančių tautų – alkoholio dabar visoje Europoje išgeriama daug. Tie patys britai skambina pavojaus varpais, nes jaunimo alkoholizmas tampa opiausia problema. Mokslinėje literatūroje tą pačią problemą kelia australai. Neseniai amerikiečiai paskelbė, kad visoje šalyje labai išaugo naminės gamyba, nors už tai skiriamos ne tik baudos, bet ir baudžiama kalėjimu.

„Gali klausti, kiek tai susiję su atvykėliais iš Rytų Europos ar kito laisvėjančio pasaulio, bet aišku, kad alkoholio vartojimo augimas – pasaulyje didelė problema“, – konstatavo gydytojas.

Vis dėlto, psichoterapeuto nuomone, sieti alkoholizmo ir kelionių nereikėtų, nes keliauja daugybė negeriančių žmonių, nemažai vietoje kelionių renkasi poilsį prie butelio, tačiau netrūksta piktnaudžiaujančių alkoholiu, kurie mėgsta atsipalaiduoti svetimuose kraštuose.

Istorijos apie turkijose poilsiaujančius mūsų tautiečius ir kaimynus, kurie iš viešbučių išeina tik papildyti alkoholio atsargų, jau tampa klasikiniais kurortų anekdotais.

„Kai kelionių organizatoriai bando pritraukti žmonių, jie stengiasi pasiūlyti viską, ko tik gali prireikti. Ir alkoholį. Ne išimtis net islamo kraštai, kur vietiniai negeria, tačiau atvykėliams alkoholis siūlomas. Galioja bendra taisyklė: jei žmogui viskas siūloma „nemokamai“, nes yra iš anksto įskaičiuota į kelionės kainą, dažniausiai jis persivalgo. Tas pats su alkoholiu, todėl čia, matyt, derėtų kalbėti apie vartotojišką kultūrą, kurioje visko per daug ir dominuoja, tikrąja to žodžio prasme, apsirijimas: maistu, vaizdais, kelionėmis, kai viena šalis keičia kitą ir žmogus galbūt net nespėja pajusti, kur buvo ir ką matė”, - sakė T. Kajokas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją