„Pasaulio arenoje esame vertinami kaip patikimai ir labai atsakingai valdantys viešuosius finansus. Atėjo laikas tuo pasinaudoti Lietuvos gyventojų naudai. Pasirašiau 1,5 mlrd. eurų vertės paskolos sutarčių su tarptautinėmis finansinėmis institucijomis patraukliomis sąlygomis“, – pranešime žiniasklaidai sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Finansų ministerija ir Europos investicijų bankas (EIB) šiandien pasirašė sutartį dėl 700 mln. eurų paskolos suteikimo. Galutinė paskolos trukmė ir palūkanų norma bus nustatyta atsižvelgiant į padėtį kapitalo rinkose.

Finansų ministerija su Europos Tarybos vystymo banku (ETVB) turi dvi 2019 m. birželį ir 2020 m. kovą pasirašytas sutartis po 100 mln. eurų. Pagal esamas sutartis numatoma padidinti paskolos sumą iki 400 mln. eurų.

400 mln. eurų paskolą Lietuvai suteiks ir Šiaurės investicijų bankas (ŠIB), 10-čiai metų su kintama palūkanų norma.

Dešimties metų trukmės paskola iš dalies padengs Vyriausybės ekonominių ir finansinių paramos priemonių planą, kuriuo siekiama sušvelninti viruso protrūkio poveikį šalies socialinei ir ekonominei situacijai, teigiama ŠIB pranešime.

„Paskola prisideda prie Lietuvos pastangų sušvelninti neigiamas koronaviruso pandemijos pasekmes. Ji padės įgyvendinant fiskalines priemones, kurios reikalingos siekiant sumažinti kredito apribojimus finansų rinkose, palengvinti padarinius darbo rinkoje ir sustiprinti kritiškai svarbią sveikatos priežiūros infrastruktūrą”, –­ pranešime sakė ŠIB prezidentas ir generalinis direktorius Henrikas Normanas.

Šiaurės ir Baltijos šalių ministrai kovo pabaigoje paragino ŠIB maksimaliai skolinti koronaviruso krizės paveiktam regionui ir taip remti ekonomikos stabilizavimą.

ŠIB jau suteikė 750 mln. eurų paskolą Estijai. Bankas taip pat išleido savo pirmąsias atsako į krizes obligacijų emisijas (NIB Response Bond, 1 mlrd. eurų ir 4 mlrd. Švedijos kronų), per kurias pritrauktomis lėšomis bus finansuojami projektai, galintys sušvelninti neigiamius koronaviruso viruso sukeltus socialinius ir ekonominius padarinius NIB šalyse narėse.

ŠIB yra tarptautinė Šiaurės ir Baltijos šalių finansinė institucija, teikianti paskolas produktyvumą skatinantiems bei aplinką tausojantiems projektams regione. Bankas taip pat atlieka stabilizuojantį vaidmenį ekonominės krizės metu.

Banko akcininkės yra aštuonių šalių vyriausybės: Danijos, Estijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos. Lietuva ŠIB nare yra nuo 2005 metų.

Seimas dėl koronaviruso krizės nuo 904,6 mln. iki 5,4 mlrd. eurų neseniai padidino šių metų Vyriausybės grynojo skolinimosi limitą. Finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad Vyriausybė skolinsis ir Lietuvoje, ir tarptautinėse rinkose, o 5,4 mlrd. eurų suma nėra galutinė,

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (376)