VTF pareiškimą trijų LAT Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija nagrinėja rašytinio proceso tvarka – į posėdį nebuvo kviečiami nei VTF, nei L. Boscos atstovai. Įvertinę visus į bylą pateiktus duomenis, teisėjai savo verdiktą žada paskelbti gruodžio 5-ąją.

Jeigu teismas nuspręs procesą atnaujinti, bylą teks nagrinėti iš naujo – pasitvirtinus VTF atstovų teiginiams, gali būti priimtas valstybei palankus sprendimas. Tai reikštų, kad solidžią kompensaciją gavęs Italijos verslininkas būtų priverstas grąžinti jam išmokėtus pinigus.

Pasak LAT atstovės Airinės Šerelytės, valstybės įmonė VTF kreipėsi į teismą prašydama atnaujinti procesą byloje dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių – L. Bosca arbitražo teismui pateikė dokumentus, iš kurių, VTF vertinimu, paaiškėjo naujos aplinkybės, kurios nebuvo jam žinomos bylos nagrinėjimo metu.

„Pareiškėjai mano, kad šių aplinkybių pagrindu byloje galėjo būti priimtas priešingas sprendimas“, – pažymėjo A. Šerelytė.

Savo pareiškime VTF atstovai nurodė, kad L. Bosca, teikdamas informaciją „Alitos“ privatizavimo konkurso metu, nuslėpė dalį svarbių aplinkybių apie jo turimus ryšius ir verslo santykius Lietuvoje – jis buvo sudaręs opciono, paslaugų teikimo ir licenzinę sutartis. Jos patvirtina, kad verslininkas ketino įsigyti 30 proc. Kauno bendrovės „Boslita ir Ko“ akcijų bei apie 10 m. teikė konsultavimo ir rinkodaros paslaugas.

DELFI primena, kad dėl L. Boscos pašalinimo iš „Alitos“ privatizavimo konkurso ilgą laiką teismų slenkstį buvo priverstas minti VTF direktorius Povilas Milašauskas. LAT galutine ir neskundžiama nutartimi praėjusių metų birželį konstatavo, kad jis nepadarė jokio nusikaltimo ir atmetė prokuratūros pareikštą daugiau kaip 1,7 mln. Lt ieškinį.

Bylos duomenis patikrinęs LAT pabrėžė, kad P. Milašauskas, pasirašydamas įsakymą „Dėl AB „Alita“ privatizavimo“, siekė veikti teisėtai, nesuvokė ir nenumatė ir negalėjo numatyti žalingo savo veiksmų pobūdžio.

2007-ųjų gegužę Konstitucinis Teismas (KT) nusprendė, jog 2003 m. gruodžio 24 d. Vyriausybės nutarimas, įteisinantis akcinės bendrovės „Alita“ privatizavimą, prieštarauja Konstitucijai.

Dar 2006-ųjų spalį laikinoji Seimo komisija nustatė, kad privatizuojant „Alitą“ valstybei buvo padaryta 35,905 mln. Lt žala.

Seimo laikinoji tyrimo komisija „Alitos“ privatizavimo aplinkybėms ištirti nustatė, kad parduodant šią alkoholio gamyklą buvo padaryta žala valstybei ir dėl to kaltinama tuo metu dirbusi Algirdo Brazausko Vyriausybė ir VTF.

Komisijos išvadose teigiama, kad privatizuojant „Alitą“ valstybei buvo padaryta beveik 36 mln. Lt žalos, iš jų daugiau nei 34 mln. Lt negautų pajamų valstybei buvo padaryta VTF atsisakius pasirašyti pirkimo pardavimo sutartį su pirmuoju viešojo konkurso laimėtoju „Bosca“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)