Tokia galimybė atsirado Europos Tarybai liepos pabaigoje pritarus direktyvos dėl alkoholio apmokestinimo akcizais pakeitimams, kurie įsigalios nuo 2022-ųjų sausio 1 dienos.

„Pakeitimais valstybėms narėms suteikta daugiau galimybių nustatant akcizų tarifų dydžius alkoholiniams gėrimams. Lietuva šiems pakeitimams pritarė. Mažesnių akcizų tarifų pasirinkimas, numatytas pakeitimuose, būtų pasirenkamoji, o ne privalomoji nuostata. Šiuo metu Lietuva nesvarsto pasirinkti tokios galimybės“, – komentare BNS nurodė Finansų ministerija.

Pasak Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidento, mokesčių komisijos pirmininko Mariaus Dubnikovo, Lietuvoje alkoholio akcizai pastaruoju metu yra nusistovėję ir didesnių permainų dabar nereikėtų. Vis dėlto jis mano, kad vyno akcizus būtų galima kiek padidinti.

„Skirtingai nei alaus ar stipriųjų alkoholinių gėrimų, kurių vartojimas pastaraisiais metais yra sumažėjęs, vyno pardavimai auga. Tame yra ir teigiamų dalykų, nes taip formuojasi silpnesnių alkoholinių gėrimų vartojimo kultūra, tačiau įvertinus tai, kad vyno gamintojų Lietuvoje beveik neturime, mes dabar iš esmės remiame užsienio gamintojus“, – BNS sakė M. Dubnikovas.

„Manau, kad vyno akcizus tikrai būtų galima peržiūrėti ir kažkiek padidinti“, – pridūrė jis.

Jis pabrėžė, kad Lietuvai tikrai nevertėtų sekti Latvijos ir Estijos pavyzdžiu – šios šalys buvo įsivėlusios į akcizų karą. Latvija pernai laikinai sumažino akcizus stipriajam alkoholiui, reaguodama į Estijos sprendimą akcizus stipriajam alkoholiui, sidrui ir alui nuo 2019-ųjų vidurio apkarpyti 25 proc. Estija savo sprendimą aiškino būtinybe pažaboti išsikerojusią prekybą alkoholiu Latvijos pasienyje, dėl kurios gerokai sumenko jų pardavimai Estijoje.

Baltijos šalių sveikatos apsaugos ministerijos yra pasirašiusios memorandumą dėl alkoholio akcizų koordinavimo, siekiant užtikrinti bendrą strategiją, tačiau jo įgyvendinimą sunkina tai, jog lemiamą žodį turi finansų ministerijos, siekiančios išvengti biudžeto pajamų praradimų ir nelegalios rinkos augimo.

Lietuvos Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, deklaruotos alkoholio akcizo įplaukos sausį-birželį buvo 176,2 mln. eurų – 0,3 proc. daugiau nei pernai tuo pat laiku.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)