"Apie šį projektą turėjo būti diskutuota kur kas plačiau, nei tai buvo padaryta. Bet projektas jau vyksta, ir mes, be abejo, tikimės, kad Rusija ir Vokietija diskutuos su mumis kai kuriais jautriais klausimais", - teigė G.Kirkilas.

1,2 tūkst. kilometrų ilgio dujotiekį Baltijos jūros dugnu tiesia Rusijos dujų koncernas "Gazprom" bei Vokietijos bendrovės E.ON ir BASF, jis sujungs Sankt Peterburgą su Vokietijos miestu Greifsvaldu.

Lenkija ir Baltijos šalys, priklausančios nuo Rytų energetikos šaltinių, kritikuoja Šiaurės Europos dujotiekio projektą, kaip neatsižvelgiantį į regiono energetinius poreikius ir suteikiantį Rusijai galimybę šantažuoti Rytų Europos šalis, nes duojtiekis tiesiamas aplenkiant jų teritorijas. Baltijos šalys ir Lenkija nuogąstauja, jog Rusija šį dujotiekį gali panaudoti kaip energetinės blokados ar manipuliavimo kainomis įrankį.

Būgštavimų taip pat kelia šio projekto ekologiniai aspektai, nes Baltijos jūros biologinė sistema labai trapi, be to, joje nuskandinta daug Antrojo pasaulinio karo cheminių ginklų.

Dujotiekis po vandeniu panirs Vyborge ir kirs Baltiją iki Greifsvaldo Vokietijoje.

Susitarimą tiesti dujotiekį Rusija ir Vokietija pasirašė pernai rugsėjį. Pagrindinis ŠED statybos tikslas, kaip deklaruojama, - užtikrinti nepertraukiamą dujų tiekimą į Vakarų Europą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją