Tyrimo duomenys rodo, jog nuo 1997 iki 2000 metų Lietuva pagal ekonominės laisvės lygį pakilo iš 62 į 60 vietą. Tuo tarpu Latvija lentelėje pakilo iš 60 į 47-ą, o Estija šoktelėjo iš 57 į 35 vietą.

Per dvejus metus Estija pakilo aukštyn per 22 pozicijas, Latvija - per 13, o Lietuva - tik per 2. Lietuva dabar lygiuojasi su Haičiu, Malta, Nikaragva, Uganda ir Zambija.

Pasak LLRI, tyrimo rezultatai patvirtina instituto ne kartą išsakytus teiginius, jog Lietuva reformas dažnai vykdo tik tiek, kiek reikalauja tarptautinės organizacijos. Šalis tai daro siekdama užsitikrinti jų paramą, tačiau retai mėgina reformas pakreipti verslui ir gyventojams naudinga linkme.

LLRI teigimu, sritys, dėl kurių tarptautinių institucijų tiesioginė įtaka nėra didelė, Lietuvoje iš viso nereformuojamos: tai - sveikatos apsauga, pensijų sistema, švietimas, žemės ūkis. Be to, Lietuva neretai mechaniškai perkelia ES reikalavimus į savo teisės aktus, ne visais atvejais įvertina jų pasekmes Lietuvos visuomenei ir kartais nepagrįstai suvaržo gyventojų ir verslo galimybes.

Laisviausia šalimi pripažintas Honkongas, po jo eina Singapūras, JAV, Jungtinė Karalystė ir Naujoji Zelandija. Kitos penkios aukščiausias vietas užėmusios šalys yra Šveicarija, Airija, Australija, Kanada ir Olandija.

Kitos didžiosios valstybės užėmė tokias vietas: Japonija - 24-ąją, Vokietija - 15-ąją, Kinija - 101-ąją, Rusija - 116-ąją. Mažiausiai laisvos ekonominiu požiūriu yra Afrikos, Lotynų Amerikos ir buvusios komunistinės valstybės.

Šalių, patekusių tarp 20 proc. ekonomiškai laisviausių šalių, BVP vienam gyventojui vidurkis yra 23 450 JAV dolerių, o vidutinis BVP augimas - 2,6 proc. per metus. 20 proc. šalių, lentelėje užimančių paskutines vietas, vidutinis BVP vienam gyventojui tesiekia 2560 JAV dolerių, o BVP augimo tempai - minus 0,9 procento.

Tyrimui naudoti duomenys rodo, kad ekonominė laisvė skatina ekonomikos augimą ir gerovę. Laisviausiose šalyse paprastai mažesnis skurdas, geresni sveikatos rodikliai, didesnis raštingumas, gera mityba, mažai dirbančių vaikų, egzistuoja piliečių ir politinė laisvės, žemas korupcijos lygis.

Pasaulio ekonominės laisvės 2002 metų pranešimas (Economic Freedom of the World: 2002 Annual Report) parengtas vadovaujant Freizerio institutui ir Nobelio ekonomikos premijos laureatui Miltonui Friedmanui (Miltonui Fridmanui). Ekonominės laisvės indeksas, kuriuo vertinamos 123 pasaulio šalys, iki šiol yra objektyviausias ir išsamiausias pasaulio šalių ekonominės laisvės vertinimas, teigia LLRI.

Šiame 6-ajame pranešime apie pasaulio ekonominę laisvę pateikiami atnaujinti skaičiai ir kai kurių šalių duomenys nuo 1970 iki 2000 metų. Papildomi istoriniai duomenys leido atlikti iki šiol išsamiausią ekonominės laisvės vertinimą.

Tai suteikia tyrinėtojams galimybę detaliau panagrinėti ryšį tarp ekonominės laisvės ir kitų socialinių rodiklių. Pirmasis leidinys pasirodė 1996 metais po dešimtmetį trukusių tyrinėjimų, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 100 mokslininkų ir keli Nobelio premijos laureatai.

Į indeksą įtrauktos penkios svarbiausios rodiklių kategorijos: valdžios dydis, teisinė struktūra ir nuosavybės teisių apsauga, patikimi pinigai ir pinigų politika, užsienio prekybos laisvė, paskolų ir darbo rinkų, verslo reguliavimas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją