Naujausiame JAV ekonominių tyrimų organizacijos "Heritage Foundation" paskelbtame ekonominės laisvės indekse Lietuvos ekonominė laisvė įvertinta 73 punktais - 0,6 punkto daugiau nei pernai. Lietuva, kaip ir anksčiau, priskiriama 6-34 vietą užimančių "beveik laisvų" šalių grupei.

"Tai puikūs rezultatai, rodantys, kad Lietuva toliau tobulėja įsitvirtindama tarp patraukliausių šalių užsienio investuotojams", - pranešime spaudai teigė už investicijų pritraukimą atsakingos įstaigos "Investuok Lietuvoje" generalinė direktorė Milda Dargužaitė.

Lietuva gerokai lenkia savo kaimynes Latviją ir Lenkiją, kurios šiame reitinge užėmė atitinkamai 42-tą ir 50-tą vietas. Estijai šių metų reitinge atiteko 11-a pozicija.

"Heritage Foundation" specialistai geriau įvertino keturis iš 10-ies vertintų Lietuvos rodiklių. Indekso duomenimis, Lietuva šiemet labiausiai pagerino verslo laisvės ir valstybės finansų valdymo rodiklius, o prasčiau pasirodė vieninteliame darbo santykių lankstumo kriterijuje.

Geriausiai Lietuvoje įvertinta finansinė laisvė (4 vieta pasaulyje), prekybos laisvė (11 vieta), fiskalinė laisvė (18 vieta) ir verslo laisvė (20 vieta). Prasčiausiai įvertintas valdžios išlaidų valdymas (126 vieta pasaulyje), taip pat darbo rinkos laisvė (105 vieta).

Honkongas, Singapūras ir Australija, kaip ir praėjusiais metais išlaiko lyderių pozicijas pasaulyje, Europoje toliau pirmauja Šveicarija.

Ekonominės laisvės indeksas skaičiuojamas įvertinant nuosavybės apsaugos, korupcijos lygį šalyje, atsižvelgiama į fiskalinę drausmę ir valdžios išlaidas. Svarbų vaidmenį reitinge vaidina reguliavimo efektyvumas ir rinkos atvirumas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)