„Vienareikšmiškai įtakos turėjo sezoniškumo veiksniai, nes liepos mėnuo yra jau išpardavimų mėnuo. Taipogi tai yra jau derliaus laikas ir matome ryškius kainų kritimus būtent sezoninėms daržovėms ir vaisiams“, – BNS kalbėjo analitikė.

Statistikos departamentas trečiadienį paskelbė, jog liepos mėnesį buvo 0,5 proc. mėnesio defliacija. Vartojimo prekių ir paslaugų kainos šalyje sumažėjo po keturių mėnesių pertraukos. Metinė infliacija (birželį, palyginti su 2017 metų birželio mėnesiu) siekė 2,5 proc., o vidutinė metinė infliacija buvo 3,5 proc. (birželį – atitinkamai 2,6 proc. ir 3,6 proc.).

I. Genytė-Pikčienė tvirtino, jog atlyginimų augimo paslaugų sferoje įtaka metiniai infliacijai pastaruoju metu mažėja.

„Žvelgiant į metinį infliacijos rodiklį matome, kad paslaugų infliacijos komponentė yra mažiausia per pakankamai ilgą laikotarpį ir tai rodo, kad nepaisant to, kad darbo užmokestis paslaugų segmente auga vis dar sparčiai, paslaugų teikėjai neperkelia tiesiogiai viso darbo užmokesčio augimo poveikio“, – teigė ji.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 1 proc., paslaugų kainos – padidėjo 0,8 proc., per metus – išaugo atitinkamai 2,1 proc. ir 3,4 procento.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją