Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovė Rima Aukštuolytė sakė, kad po kelių savaičių klientams bus pasiūlyti daugkartiniai maišeliai vaisiams ir daržovėms, kurie yra alternatyva ploniesiems plastiko maišeliams.

„Iki 2021 metų vidurio „Maximos“ parduotuvėse ne tik vienkartinius maišelius, bet visus vienkartinius plastikinius gaminius (maisto tara, įvairūs vienkartiniai indeliai, įrankiai, gėrimų buteliukai, ausų krapštukai, drėgnos servetėlės ir panašūs gaminiai) išimsime iš rinkos ir pasiūlysime alternatyvius variantus iš perdirbamų medžiagų“,– komentare Eltai nurodė R. Aukštuolytė.

Tuo metu prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė Eltai sakė, kad „Iki“ pardavinėja perdirbto plastiko maišelius, o jų atsisakyti kol kas nėra planų.

„Iki“ šiuo metu plastikinių pirkinių maišelių nepardavinėja. Mes tai, ką surenkame savo gamybos logistikos centruose, perdirbame ir tada mūsų plastikiniai maišeliai yra iš perdirbto plastiko. Kol kas jų atsisakyti nėra planų. Stengiamės išnaudoti tai ką, turime, neišmesti, o geriau panaudoti dar kartą“, – Eltai sakė I. Baltrušaitienė.

Ji sakė, kad tinklas turi kitų su aplinkosauga susijusių planų, tačiau jų kol kas neįvardijo.

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas Darius Ryliškis sakė, kad konkrečių planų atsisakyti vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių tinklas neturi, tačiau neatmetė, kad ateityje gali tekti tai padaryti.

„Kol kas konkrečiai pasakyti, kad yra toks planas ir konkreti data, negalėčiau, bet norėčiau pažymėti, kad pastaruoju metu „Norfoje“ gerokai išaugo daugkartinių prekių maišelių pardavimai.

Nors vienkartiniai plastikiniai maišeliai ir toliau išlieka populiariausi, bet tendencija yra aiški ir, matyt, stiprės. Galimas daiktas, kad ateityje teks atsisakyti maišelių tiek savo iniciatyva, tiek ir atsižvelgiant į žmonių požiūrį“, – sakė D. Ryliškis.

„Rimi“ atstovė Renata Keršienė sakė, kad artimiausiu metu bus vertinama, kaip pirkėjams pasiūlyti plastikinių pirkinių maišelių alternatyvų.

„Kad galėtume atsisakyti vienkartinių plastikinių maišelių, visų pirmą turime būti tikri, kad pirkėjams galime pasiūlyti patogių ir, žinoma, aplinkai draugiškų, higienos reikalavimus atitinkančių alternatyvų. Artimiausiu metu planuojami jų testavimai ir tik atlikę jų rezultatų vertinimą, galėsime įvardyti konkretesnius veiksmus dėl plastikinių vienkartinių maišelių pakeitimo“, – nurodė R. Keršienė.

„Lidl“ antradienį paskelbė atsisakantis vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių. „Lidl“ parduotuvių lentynose neliko trijų rūšių plastikinių pirkinių maišelių, o pirkėjai kviečiami vietoj jų rinktis popierinius maišelius arba daugkartinius pirkinių maišelius.