Toks sprendimas aiškinamas tuo, kad Lenkija pažeidė sertifikavimo reikalavimus, be to, produkcijoje rasta karantininių kenksmingųjų organizmų pėdsakų.

Pasak tarnybos vadovo padėjėjo Aleksejaus Aleksejenkos, čia kalbama apie bet kokią produkciją, įskaitant, obuolius, kriaušes, vyšnias ir kopūstus.

Liepos pabaigoje tarnyba skelbė svarstanti galimybę uždrausti lenkiškų kopūstų importą, nes šioje produkcijoje buvo rastas parazitinis vabzdys - vakarietiškas (Kalifornijos) tripsas, kuris platina augalams pražūtingus virusus. Tuomet tarnybos vadovas Sergejus Dankvertas užsiminė, kad dėl daugybinių sertifikavimo pažeidimų gali būti apribotas obuolių importas iš šios šalies.

Apie planus uždrausti importuoti į Rusiją vaisius, daržoves ir uogas iš Lenkijos, "Rosselchoznadzor" pirmą kartą prabilo šių metų balandį. Tuomet buvo pareikšta, kad nepakankamai griežtai laikomasi fitosanitarinio saugumo reikalavimų, keliamų į Rusiją gabenamai produkcijai.

Iš viso vaisių ir daržovių iš Lenkijos į Rusiją per metus įvežama už milijardą eurų (3,45 mlrd. Lt), todėl ši šalis laikoma viena pagrindinių eksportuotojų į Rusijos rinką.

Liepos 28 d. paskelbta, kad "Rosselchoznadzor" iki šios savaitės pabaigos gali paskelbti apribojimus įvežti vaisius į Rusiją iš visos Europos Sąjungos. Pasak tarnybos atstovų, pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kai vaisiuose aptinkama pavojingų karantininių kenkėjų.

Lenkija: Rusijos draudimas- represija

Lenkijos žemės ūkio ministras Marekas Savickis pavadino Rusijos draudimą importuoti vaisius ir daržoves iš Lenkijos "politinėmis represijomis", t.y. reakcija į Europos Sąjungos (ES) priimtas sankcijas. Tokį pareigūno pareiškimą trečiadienį išplatino ministerijos spaudos tarnyba, praneša „RIA Novosti“.

Institucija praneša ketinanti prašyti iš Europos Komisijos (EK) finansinės pagalbos lenkų ūkininkams, kurių veiklą paveiks šis draudimas. Taip pat teigiama, kad nuo šiol žemės ūkio bendrovės daugiau dėmesio skirs Azijos ir JAV rinkoms.

Lenkijos vaisių augintojų asociacijos vadovo pavaduotojas Tomaszas Solisas taip pat pavadino Rusijos draudimą politiškai motyvuotu. „Politinė situacija Ukrainoje anksčiau ar vėliau vis tiek būtų paveikusi mūsų santykius su Rusija“, - cituoja pareigūną "Reuters".

Vakarų atsilieps padidėjusia energijos kaina

Rusija trečiadienį perspėjo, kad naujoji Vakarų sankcijų banga atsilieps pabrangusia energija vartotojams Europoje, ir apkaltino ES nesugebėjimu laikytis nepriklausomos nuo Vašingtono politikos.

„Tai neapgalvotas, neatsakingas žingsnis. Jis būtinai atsilieps kainų augimu Europos energijos rinkoje“, – pabrėžė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Sankcijų salve Briuselis savo valia sukuria kliūtis bendradarbiavimui su Rusija ateityje tokioje esminėje srityje kaip energetika“, – pažymima URM pranešime.

Jame taip pat sakoma, kad „Maskvoje nusivilta ES negebėjimu vaidinti nepriklausomą vaidmenį pasaulio reikaluose“.

„Gėda už Europos Sąjungą, kuri po ilgų savo „vieningo balso“ ieškojimų prabilo Vašingtono balsu, praktiškai atmesdama pamatines europines vertybes, taip pat ir nekaltumo prezumpciją. ES politika dabar nesiremia patikrintais faktas, o rašoma diktuojant iš Vašingtono per pertraukas tarp „YouTube“ vaizdo įrašų žiūrėjimų“, – sakoma Rusijos URM komentare.

Žada realius nuostolius JAV

Rusija naująsias JAV sankcijas trečiadienį pavadino „destruktyviomis ir trumparegiškomis“ bei pareiškė, kad tai tik apsunkins Rusijos ir JAV ryšius, kurie dėl Ukrainos krizės ir taip yra smukę iki žemiausio lygmens po Šaltojo karo pabaigos.

„Apie JAV skelbiamų antirusiškų sankcijų dirbtinumą ir neteisėtumą mes jau esame tvirtinę ne kartą. Nieko kita, tik Rusijos ir Amerikos santykių komplikavimą ir itin nepalankų foną tarptautiniuose reikaluose, kur mūsų šalių sąveika dažnai vaidiną lemiamą vaidmenį, tokie Vašingtono sprendimai neatneš“, – sakoma Rusijos URM pranešime.

„Realūs nuostoliai dėl tokios destruktyvios ir trumparegiškos politikos Vašingtonui bus pakankamai juntami“, – pažymima pranešime.

Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europos Sąjunga antradienį paskelbė naujas sankcijas Rusijos bankams, energetikos ir gynybos firmoms, kruopščiai suderinus veiksmus prieš Rusiją, kuri, pasak jų, kursto separatistų judėjimą Ukrainoje.

JAV iždo departamentas antradienį nurodė, kad sankcijos įvedamos trims finansų institucijoms – Rusijos vyriausybės kontroliuojamam VTB bankui, jo antrinei įmonei Maskvos bankui bei Rusijos žemės ūkio bankui.

Sankcijos taip pat bus taikomos Rusijos valstybinei „Jungtinei laivų statybos korporacijai“, statančiai torpedinius povandeninius laivus ir antvandeninius karo laivus, dalis kurių yra eksportuojami į užsienio valstybes, kurios yra Maskvos karinės partnerės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2295)