Ministro nuomone, draudimas įvežti į Rusiją lenkiškus obuolius ir daržoves yra politinio pobūdžio.

M.Sawickis tikisi, jog Rusija artimiausiu metu gali uždrausti įvežti į Rusiją jautieną ir paukštieną, todėl, kaip pabrėžė ministras, Lenkija skubiai ieško savo maisto produktams naujų rinkų.

Jos taikinyje – Japonijos ir Kinijos rinkos. M.Sawickis sakė, jog Lenkija tikisi savo obuolius eksportuoti į Kiniją, Indiją, Japoniją ir Singapūrą.

Lenkijos žemės ūkio ministras sakė, jog dėl vaisių ir daržovių draudimo įvežti į Rusiją, šalis gali prarasti apie 1 mlrd. eurų (3,45 mlrd. Lt), todėl numatoma kreiptis į ES su prašymu kompensuoti pusę patirtų nuostolių.

Nuo rugpjūčio 1 dienos įsigaliojo Rusijos federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos  „Rosselchoznadzor“ draudimas importuoti į Rusiją daržoves bei vaisius iš Lenkijos. Žinyba teigia, kad toks sprendimas buvo priimtas dėl nuolatinių sertifikavimo taisyklių pažeidimų bei karantininių kenkėjų.

Maža to, Rusija iki savaitės pabaigos gali įvesti apribojimus ir vaisių importui iš Europos Sąjungos (ES) šalių.

Lenkijos žemės ūkio ministras draudimą įvežti daržoves ir vaisius iš jų šalies pavadino politine respresija ir pareikalavo, kad ES kompensuotų ekonominius nuostolius.

Lenkija yra didžiausia obuolių eksportuotoja pasaulyje.

Lenkai ketvirtadienį pradėjo kampaniją socialiniame tinkle „Twitter“, ragindami tautiečius valgyti obuolius. „#jedzjablka (“#valgykobuolį“) Putino pykčiui. Prisidėk prie kampanijos, kad pademonstruotum, kaip reaguojame į Rusijos embargą“, – ketvirtadienį savo „Twitter“ paskyroje parašė Lenkijos prezidento patarėjas nacionalinio saugumo reikalams Stanislawas Koziejus (Stanislavas Kozejus), turėdamas omenyje Rusijos vadovą Vladimirą Putiną.

Politikai, garsenybės, žurnalistai ir kiti Lenkijos „Twitter“ vartotojai prisidėjo prie šios kampanijos, skelbdami nuotraukas, kuriose jie matomi valgantys obuolius arba geriantys sidrą.

Kiti „vaisių patriotai“, pasiryžę sušvelninti embargo padarinius Lenkijos ūkininkams, skelbė obuolių pyragų ir štrudelių receptus, o visus graužtukus ragino siųsti V.Putinui.

Lenkija į Rusiją siųsdavo beveik 7 proc. viso savo žemės ūkio eksporto. Rusija kasmet nupirkdavo iki 1 mln. tonų Lenkijoje užaugintų obuolių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (408)