Šioje byloje pareigūnams gali tekti apklausti ir buvusį ūkio viceministrą, bendrovės „Kauno tiltai“ valdybos pirmininką Nerijų Eidukevičių, šiuo metu bendrovei „Alita“ vadovaujantį Vaidą Mickų bei „VP Market“ akcininką Mindaugą Aniulį. Būtent jų pavardės yra minimos mįslingoje 15 mln. zlotų istorijoje.

Pradėti tyrimą Lietuvos pareigūnų paprašė Lenkijos bendrovės „Przedsiebiorstwo robot drogowych“ (buvusios „Poldim Mielec“) valdybos pirmininkas.

Savo pareiškime jis nurodė, kad bendrovė „Poldim Mielec“, kuriai atstovavo V. Mickus, dar 2011-ųjų balandį bendrovei „Tiltra group“, atstovaujamai M. Aniulio, suteikė 15 mln. zlotų paskolą, kuri turėjo būti grąžinta 2012-ųjų kovą.

Pinigai buvo pervesti į specialiai tam atidarytą „Tiltra group“ sąskaitą. Tačiau netrukus Lenkijos bendrovė persigalvojo – gavo informacijos, jog paskolos suteikimo metu buvo labai sunki Lietuvos bendrovės finansinė padėtis.

Nors lenkai prašė grąžinti pinigus, Vilniuje registruota bendrovė to nepadarė. Galop direktoriaus poste M. Aniulį pakeitęs N. Eidukevičius „Poldim Mielec“ nurodė, kad bendrovės turtinė padėtis yra gera, o bendrovei negresia joks bankrotas. Šią poziciją N. Eidukevičius pakartojo ir 2012-ųjų vasarį, o jau po poros mėnesių paprašė skolos grąžinimą pratęsti metams.

Lenkijos bendrovės valdybos pirmininkas taip pat nurodė, „Poldim Mielec“ yra bendrovės „Poldim S.A.“ dukterinė įmonė, tuo metu šios akcijos priklausė „Silentio Investments“, kurių didžiąją dalį akcijų valdė „Tiltra group“. Lietuvos verslininkai buvo „Poldim S.A.“ stebėtojų tarybos nariais.

2012-ųjų balandį teismas paskelbė apie „Poldim S.A.“ bankrotą.

Pareiškime FNTT taip pat teigiama, kad suteikiant 15 mln. zlotų paskolą „Poldim Mielec“ interesams atstovavo V. Mitkus, kuris tuo metu taip pat dirbo „Tiltra group“ finansų direktoriumi.

Lenkijos bendrovės valdybos pirmininkas mano, kad „Poldim Mielec“ buvo privesta prie ekonomiškai žalingo sandorio sudarymo, o „Tiltra group“ esą net neketino grąžinti paskolos. Jis taip pat pažymėjo, kad kreditoriui N. Eidukevičius pateikė esą melagingą informaciją apie turtinę padėtį.

Šiuo metu „Tiltra group“ yra pakeitusi pavadinimą į „Lithold“. Nuo 2011-ųjų balandžio bendrovės akcininku tapo „Trakcija-Tiltra“, kuri yra paskelbusi bankrutuojančia. Bankroto byla iškelta ir „Silentio Investments“.

FNTT kol kas niekam nėra pareiškusi įtarimų – pradėjusi ikiteisminį aiškinasi, ar iš tikrųjų galėjo būti sukčiauta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)